hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

 

A NIÜ csatlakozott a Science Parkok Nemzetközi Szövetségéhez

Nemzetközi tudáshoz és kapcsolatrendszerhez férhetnek hozzá a Science Parkok a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ) új partnerségén keresztül.

Tudásmegosztás, hálózatépítés és érdekképviselet a legfőbb célja a 77 ország 350-nél is több szervezetét összefogó Science Parkok Nemzetközi Szövetségének (IASP), amelynek hivatalos tagjává vált a Nemzeti Innovációs Ügynökség (NIÜ). Az IASP-tagság eredményeként az egyetemi bázisú Science Parkok nemzetközi tapasztalatokhoz, jógyakorlatokhoz, adatokhoz és élő kapcsolatrendszerhez férhetnek hozzá, ezáltal tovább erősítve meghatározó szerepüket az egyetemek és a gazdaság összekapcsolásában.

Stratégiai cél, hogy a hazai egyetemek magasabb szintre emeljék az ipari kapcsolataikat annak érdekében, hogy az egyetemen születő tudás és technológia az iparban még hatékonyabban és eredményesebben tudjon hasznosulni.

Az egyetemi központú innovációs ökoszisztémák fejlesztésében kiemelt szerepet szánunk a Science Parkoknak, amelyek célja az egyetemeken létrejövő tudás, az ott elért tudományos eredmények eredményesebb gazdasági hasznosulása. A Science Parkok azok a fizikai terek, amelyekben összekapcsolódnak és közös fejlesztéseket végeznek az egyetemek, a kutatóintézetek és a vállalatok, hozzájárulva elmélyült, hosszú távú, magas hozzáadott értéket eredményező együttműködések kialakításához. Egyetemeink sikerében központi szerepe van a vállalati együttműködésekből születő innovációknak, ezért a Nemzeti Innovációs Ügynökség egyik kiemelt feladata a magyarországi Science Parkok fejlesztésének koordinációja és szakmai támogatása – emelte ki Bódis László, a NIÜ vezérigazgatója az IASP-hez való csatlakozás kapcsán.

A Science Parkok Nemzetközi Szövetsége 77 országból 350-nél is több taggal rendelkezik, elsődleges célja az innovációs parkokat kialakító szervezetek összefogása és felkarolása tudásmegosztás, hálózatépítés és érdekképviselet céljából. A NIÜ tagsága az IASP-ben azért is kiemelten fontos, mert a szövetségben összegyűjtött tapasztalatoknak, adatoknak és élő kapcsolatoknak hála az ügynökség sokkal hatékonyabban tudja segíteni a magyar egyetemek Science Park-koncepcióinak elkészítését és a megvalósításuk folyamatát, Az IASP-tagság mindehhez nemzetközi jógyakorlatok megismerésével és partnerségek közvetítésével járul hozzá.

Fotó: Romain Tordo on Unsplash
Fotó: Romain Tordo on Unsplash

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink