hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

A nehézségek ellenére is talpon maradt a nagykanizsai kórház

A Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója elmondta, annak ellenére, hogy közel 400 millió forinttal kaptak kevesebbet, nincs kifizetetlen számlájuk.

A magyar egészségügyben tapasztalható nehézségek ellenére is talpon maradt, sőt jól teljesített a Kanizsai Dorottya Kórház - mondta dr. Bátorfi József főigazgató a legutóbbi közgyűlésen, ahol az intézmény elmúlt évi beszámolója is napirendre került.

Mint azt a főigazgató elmondta: a tavalyi esztendő volt a magyar egészségügy legnehezebb éve, hiszen a kórházak pénzügyi lehetőségei rendkívül szűk keretek között mozognak. Mint az a kórház beszámolójában olvasható is: az alulfinanszírozást tovább súlyosbította a kiszámíthatatlan támogatási rendszer, az elmúlt évben három alkalommal változott a finanszírozás, ráadásul egyik verzió sem hozott többletet. Az OEP kasszából kivont források a kanizsai kórházat is érzékenyen érintették, az intézmény 371,5 millió forinttal kapott kevesebb támogatást, mint 2008-ban.

A kórház főigazgatója rámutatott: a nehéz gazdasági helyzet miatt országszerte elindult a kórházak eladósodottsága, jelenleg közel 70 milliárd forintos hiányt halmoztak fel az egészségügyi intézmények. A kanizsai kórház e téren is kivételnek számít, az intézménynek ugyanis nincs kifizetetlen számlája. Ezt az eredményt csak szigorú gazdálkodással, s a dolgozók példaértékű hozzáállásával lehetett elérni.

A beszámoló a dolgozói létszám változásaira, az orvosok elvándorlására is kitért. Mint olvasható: az elmúlt évben 14 orvos hagyta el a kanizsai kórházat, melyből két fő külföldre távozott, két fő másik kórházba vállalt munkát, három fő háziorvosnak állt, míg 7 fő vállalkozóként folytatja orvosi tevékenységét. A távozók pótlására tavaly 7 orvost sikerült szerződtetni.

A főigazgató a gyógyító munkát is részletezte. Mint közölte, az elmúlt évben az aktív fekvőbeteg ellátásban közel 20.700 beteget gyógyítottak, míg a járóbeteg szakrendeléseken 568 ezren jártak. A különböző osztályok közül érdemes kiemelni az Általános Sebészeti Osztályt, mely magas betegforgalmat bonyolított, s mely országos szinten is jegyzett a laparoscopos hasi sebészet, az érsebészeti műtétek és a plasztikai beavatkozások növekvő száma miatt.

A Radiológia Osztályon is jelentős változás történt tavaly, az év elején ugyanis egy világszínvonalú CT készülékkel bővült az eszközállomány. A beszerzés a kórház számára ugyan kedvezőtlen pénzügyi megoldásban történt, ám a diagnosztikában könnybbséget hozott a korszerűbb, gyorsabb, nagyobb teljesítményű berendezés.

Az idei év az fejlesztések tekintetében minden bizonnyal jobb lesz, mint a tavalyi, hiszen a Sürgősségi Betegellátó Osztály bővítése mellett, a fekvőbeteg ellátás fejlesztésére is hatalmas összegű közel 2,9 milliárd forintos támogatást kap a kanizsai kórház. Mint megtudtuk: a rövidesen kezdődő építési munkálatok miatt várható a betegellátás átszervezése, bizonyos osztályok ideiglenes költöztetése.

 

 

Információk:

- A fekvőbeteg ellátás fejlesztéséhez 2.9 milliárd forint támogatást nyert a Kanizsai Dorottya Kórház

- A modernizáció keretében megújul a központi műtőblokk 1974-es építészeti struktúrája és műszerparkja, emellett kialakításra kerül egy új endoszkópos labor

- A beruházás felöleli a szülőszoba, a császárműtő és a nőgyógyászati kisműtő fejlesztését, illetve az anya-újszülött elhelyezését szolgáló szobák

- A radiológiai osztályon a meglévő diagnosztikai tecnológiát digitális rendszerre cserélik, mely jelentős mértékben csökkenti majd a várakozási időt

- A főépülethez egy új épületszárnyat építenek, melyben a patológiai és a mikrobiológiai kerül elhelyezésre

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés