hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

A nagyobb test olykor nagyobb esély

Kanadai kutatók úgy találták, hogy az elhízottak nagyobb valószínűséggel élik túl a tüdőgyulladást, mint a normál testsúlyú emberek – írta az MTI.

A megállapítás alátámasztja az elhízási paradoxonként ismert jelenséget. Ennek elmélete szerint igaz ugyan, hogy a túlsúlyos emberek körében gyakrabban fordul elő számos krónikus betegség, így a diabétesz, a szívbetegségek és a magas vérnyomás, vannak azonban olyan körülmények, amikor a kövérség előnnyel jár az illető egészségére nézve.

A kanadai Albertai Egyetem kutatói mintegy 1000 pácienst követtek nyomon, akiket tüdőgyulladás miatt vettek fel Edmonton városának hat kórházába. A követéses vizsgálat eredménye szerint 10 százalék volt a halálozási arány a normál testsúlyú páciensek körében, míg az elhízottak között csak 4 százalék volt ez a ráta - vagyis az elhízott pácienseknél 54 százalékkal kisebb volt a halálozási valószínűség.

Mint Sharry Kahlon kutatásvezető elmondta, igaz, hogy korábbi tanulmányok is demonstrálták már egyes krónikus betegségekkel kapcsolatban az elhízási paradoxont, de a mostani tanulmány egyike azoknak a keveseknek, amelyek akut egészségügyi állapotra is érvényesnek találták az összefüggést.

Sharry úgy véli, hogy a vizsgálatba bevont elhízott betegeknek azért lehettek jobbak a túlélési esélyeik, mert bőségesebben álltak rendelkezésre szervezetükben tápanyagok, de a jelenség pontos mechanizmusát még nem ismerik.

A tanulmányt a Clinical Microbiology and Infection című szakfolyóiratban tették közzé.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés