hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

A Mol-papírok vásárlása nem okozott nagy megterhelést az oroszoknak

A Szurgutnyeftegasz története során első ízben vásárolt profiljába vágó külföldi tulajdont, amikor megvette a magyar Mol 21,2 százalékát a piaci ár kétszereséért, ám befolyása a cégnél korlátozott lesz, és Magyarországon az orosz konszernt pusztán pénzügyi befektetőnek tekintik – írta kedden a Kommerszant című orosz gazdasági lap.

A Kommerszant egy szakértőt idézve azt írta: a társaságnak finomító kapacitásra van szüksége, mivel jelenleg évi 61,8 millió tonna kőolajat hoz felszínre, a leningrádi területen lévő finomítójában azonban csupán 22 millió tonnát dolgoz fel, és az új felvásárlással a feldolgozás arányát 35 százalékról 40 százalékra emelheti, ha a Mol finomítóinak kapacitásából a megvett pakett arányának megfelelően valamivel több mint 20 százalékot lehet számítani.
A szakértő úgy vélte, a vásárlás nem okozott jelentős megterhelést az orosz konszernnek, mivel a tavalyi harmadik negyed  végén mintegy 15 milliárd dollárnyi készpénze illetve likvid eszköze volt, lévén az egyetlen az orosz kőolajipari cégek közül, amely hosszú évek óta gyűjti a pénzt, és nem vett fel hiteleket.
Kommerszant idézte a kiadott közleményt, amely szerint a Mol-rész megvásárlása fontos lépés a Szurgutnyeftegasz mint vertikálisan integrált vállalat megerősítésében és a fogyasztókhoz való maximális közeledésben. Rámutat azonban, hogy a konszern mindeddig sem Csehországba, sem Magyarországra nem szállít kőolajat. A Mol a szállítói struktúrán nem szándékozik változtatni, és a Szurgutnyeftegasz és közte nincs stratégiai vagy munkakapcsolat, ezért a közleményben foglalt szándékok nem világosak. A Mol vezetése azt feltételezi, hogy az orosz konszern pénzügyi befektető – írta a Kommerszant a Mol közleményére hivatkozva.
A Kommerszant emlékeztetett arra is, hogy a Mol 2006-ban maga keresett védelmet az orosz konszerneknél az OMV felvásárlási szándéka ellen. „Tekintettel az akadályokra, amelyeket Mol hozott létre az átvételi kísérlet kapcsán, éppen az igazgatótanács támogatása lehetett volna a kulcstényező ahhoz, hogy a Szurgutnyeftegasz a szinergiából adódó, legalább valamennyire jelentős hatást elérjen, annál is inkább, mivel a Molban egyetlen részvényes sem rendelkezhet többel a szavazatok 10 százalékánál, függetlenül tulajdonrészétől, és így az orosz konszern befolyása a Molra igencsak korlátozott lesz” – írta a Kommerszant szakértőket idézve.

Forrás: Heti Világgazdaság Online

cimkék

Könyveink