hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A MOK etikai kollégiumához fordultak

A veszprémi onkológus-nőgyógyász ügyében hivatalos közleményt vár a kamara etikai kollégiumától az 1001 orvos és a ReSzaSz.

Nyílt levélben fordult prof. dr. Wittman Istvánhoz, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Etikai Kollégiumának elnökéhez az "1001 orvos hálapénz nélkül" facebook-csoport, és a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (ReSzaSz), amelyben hivatalos állásfoglalásra kérik.

A napokban nagy sajtóvisszhang követte egy jelenleg is praktizáló kollégánk, a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei Kórház egy onkológus-nőgyógyász specialistájának perét, melynek tárgya a hivatás gyakorlásával kapcsolatban áll – írják szerkesztőségünkhöz is eljuttatott levelükben.

"Tekintettel arra, hogy a jogerős ítélet kapcsán a sajtóban súlyos, a hivatás tisztaságát, hitelességét és a betegek bizalmát megrendítő állítások jelentek meg, felkérjük, hogy a Magyar Orvosi Kamara Etikai Kollégiumának elnökeként adjon ki hivatalos közleményt a kamara etikai bizottságának állásfoglalásáról, és az etikai vizsgálat eredményéről. Amennyiben a vizsgálat még nem indult meg, arra kérjük, hogy rendelje el ennek megindítását".

Levelük indokolásában azt írják:

Amennyiben a sajtó információi valósak, a MOK Etikai Kódexének II.15. (3) bekezdése (kirívóan súlyos etikai vétség bármilyen anyagi juttatást, vagy egyéb előnyt a betegtől, vagy hozzátartozójától, bármilyen módon kikényszeríteni) alapján hivatásunk alapértékeivel ellentétes, így az orvosközösség egészét érintő vétség gyanúja áll fenn. A Kódex szerint ezen vétség esetén az orvos akár a Magyar Orvosi Kamarából való kizárással is sújtható.

Véleményük szerint az orvosközösség belső viszonyait és társadalmi megítélését jelentősen befolyásolja a fenti történet végkimenetele. Ezért "szükségesnek látjuk, hogy az orvos szakma nyilvánosan is megszólaljon a munkánkhoz elengedhetetlen orvos-beteg bizalom megóvása érdekében és demonstrálja az orvosi eskünk és alapvető értékeink melletti kiállást".

A szervezők arra kérték kollégáikat, hogy a közösségi portálon is megosztott nyílt levelet aláírva fejezzék ki egyetértésüket. A levelet egyetlen éjszaka alatt több mint százan írták alá.

Kapcsolódó fájlok

cimkék

hirdetés

Könyveink