hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.

A szakdolgozók levélben kértek segítséget a kormányzattól

A megoldás kulcsa: az öngyógyítás?

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a biztonságos betegellátás és a nehéz anyagi és erkölcsi helyzetben lévő szakdolgozók érdekében levélben fordult a kormányzat és az ágazat vezetéséhez, hogy találjon megfelelő megoldást a szakdolgozók anyagi ellehetetlenítésének elkerülése érdekében, akár kompenzáló mechanizmusok kialakításával is. Nem a szakdolgozók, és nem a gazdasági válság tehet róla, hogy a nem mai keletű probléma megoldása nem várhat tovább. Ha mégis a megoldás csak az öngyógyítás lehet.

A szakdolgozók szakmai érdekeit képviselő Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara több éve adatokkal alátámasztva folyamatosan kérte, tájékoztatta az érintett minisztériumot, bizottságokat a mindenkori kormányt, hogy veszélyben van a biztonságos betegellátás. A szakdolgozók hivatásbéli esküjüket szem előtt tartva próbálták feladatukat ellátni az egyre nehezedő kórházi körülmények között. A MESZK felmérései egyértelműn alátámasztják, hogy egyre súlyosabb válságba sodródik az egészségügy a fokozódó munkaerőhiány miatt.  Hogyan látható el a beteg, ha néhol 60-80 ágyra jut egy ápoló, ki fog ápolni, az orvosok mellett a betegeket ellátni öt év múlva, amikor 2001-ben 3550 ápoló szerzett szakképesítést, addig 2007-ben mindössze 1397? Ha a tendencia így folytatódik senki. A pálya sem a munkakörülmények, sem a fizetések miatt nem vonzó.
A gazdasági válság következtében kialakuló helyzet megoldására tervezett bérmegszorítás, (a 13. havi bér megvonása, a 2009. évi bérek befagyasztása, az ígért bérfelzárkóztató program indításának elhalasztása) az egyébként is alacsony fizetések mellett a szakdolgozók körében várhatóan további munkaerőhiányt fog eredményezni, amely megítélésünk szerint veszélyezteti a betegellátás minden szintjét.

Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara/Medical Online 

cimkék

hirdetés

Könyveink