hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Tudomány

A marihuána nem növeli az öngyilkosság kockázatát

Több mint három évtizeden át dokumentálták 50 000-nél több, kezdetben 18–20 éves svéd katona halálokait, és az elemzés eredménye szerint a marihuána-szívás nem fokozza az öngyilkosság veszélyét.
„Nem hiszem, hogy ennek alapján azt lehetne állítani, hogy a kannabisz használata teljesen veszélytelen, de meglehetős biztonsággal kizárhatjuk, hogy hosszú távú hatása lenne az öngyilkosság kockázatára” – mondta dr. Stanley Zammit, a Cardiffi Egyetem orvoskarának munkatársa, a kutatás vezetője.
 
Zammit és munkatársai korábban ugyanebben a vizsgálati csoportban, 1969–70-ben behívott katonákban, kapcsolatot mutattak ki a kannabisz használata és a skizofrénia között. Ugyanakkor csak sokkal kevésbé következetes és jóval gyengébb összefüggés mutatkozott egyrészről a kannabisz használat, másrészről a depresszió, a szorongás, az öngyilkossági gondolatok és az öngyilkosság között. Az öngyilkossággal kapcsolatban most további elemzéseket végeztek, amik 33 évre terjedtek ki; ez alatt az időszak alatt 600 öngyilkosság vagy ismeretlen okú halál fordult elő.
 
1969–70-ben minden tizedik személy mondta azt, hogy használt már valamikor kannabiszt. Ebben a csoportban 62 százalékkal volt gyakoribb az öngyilkosság a követési periódus alatt, mint azok körében, akik ki sem próbálták a marihuánát. Ha azonban a kutatók korrekciós tényezőként figyelembe vették azokat a faktorokat (gyermekkori viselkedési problémák, alkalmazkodási zavarok, pszichiátriai betegségek, ivás, dohányzás, a szülők drogfogyasztása), amelyek mind a marihuána-szívást, mind pedig az öngyilkosságot befolyásolhatták, a módosított elemzés eredménye nem mutatott nagyobb öngyilkossági kockázatot a kannabiszt fogyasztók körében.
 
A kutatásról a British Journal of Psychiatry számolt be, és a Reuters is ismertette.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink