2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A Magyar Reumatológusok Egyesülete 90 éves jubileumi vándorgyűlése

A 90. születésnapját ünneplő Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) 2018. október 4-7. között különleges és meglepetésekkel teli konferenciát szervezett Budapesten.

A Magyar Reumatológusok Egyesülete (MRE) 1928. február 26-án alakult. Az eredetileg megfogalmazott célja: „a reumás megbetegedések iránti érdeklődést az orvosok és a társadalom körében ébren tartani; e betegségek tudományos kutatását elősegíteni; e betegségek megelőzésére és leküzdésére szolgáló társadalmi mozgalmakat és hatósági intézkedéseket kezdeményezni”.

A jogutód MRE 1966-tól az akkor megalakult MOTESZ keretein belül kezdett tevékenykedni. Az egyesült 48 vándorgyűlést, több magyar és nemzetközi szimpóziumot, valamint a területi és szakmai szekciók bevonásával több mint 150 tudományos ülést szervezett. Jelenleg az egyesületnek 1100 tagja és 41 tiszteletbeli tagja van.

A reumatológia bekerült az öt orvosi diszciplina közé, amelyből nemzeti program készül. Ezek a kórképek ugyanis gyakoriak, sokszor súlyosak, mozgáskorlátozottsághoz és az életminőség romlásához vezetnek, ezzel nagy terhet rónak a társadalomra.

A 90. születésnapját ünneplő MRE 2018. október 4-7. között különleges és meglepetésekkel teli konferenciát szervezett Budapesten dr. Szekanecz Zoltán, az egyesült elnöke vezetésével. Az Európai Reumaliga (EULAR) éves posztgraduális kurzusát a vándorgyűlést megelőzően, hozzá kapcsolódóan rendezték meg mintegy 120 külföldi és magyar reumatológus részvételével.

A vándorgyűlésre 470 orvos és 120 szakdolgozó regisztrált, és velük együtt ünnepelt még 17 külföldi tiszteletbeli tag is.

Az Arthritis Világnaphoz kapcsolódva betegnapot is tartottak a konferenciához kapcsolódóan, ahol ezúttal a budapesti betegszervezetből 80 beteg cserélhette ki tapasztalatait, oszthatta meg tudását, tehette fel kérdéseit a szakembereknek.

Az ünnepi esemény fényét kiállítás is emelte, amelyen a látogatók az egyesült 90 éves történetének dokumentumaival és a reumatológiai gyógyítás tárgyi emlékeivel ismerkedhettek meg. A kiállítás Bálint Péter szakértő gondozását dicséri.

Üde, kedves színfoltot jelentett a reumatológusok gyermekei által készített gyermekrajzok kiállítása is.

Dr. Lipták Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink