hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

A magyar gazdák augusztusban megkaphatják a kártérítést

Az európai unió mezőgazdasági bizottsága 210 millió eurós gyorssegélyt hagyott jóvá a zöldségtermelők kárának kompenzálására. A hasmenésjárvány miatt 36-an haltak meg, köztük a legfiatalabb egy kétéves gyermek.

A Vidékfejlesztési Minisztériumban elkészült az a rendelet, amely lehetővé teszi, hogy a gazdák már augusztusban hozzájussanak a kártérítéshez a németországi hasmenésjárvány miatt kiesett bevételeikért - közölte a tárca.

Az európai uniós tagországok szakértőiből álló egyik mezőgazdasági bizottság kedden 210 millió eurós gyorssegélyt hagyott jóvá a zöldségtermelők kárának kompenzálására.

A közlemény szerint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal azonnal megkezdi a kifizetések előkészítését. A kártérítés mértéke a 2007-2010 közötti átlagos zöldségértékesítési árak 50 százaléka lesz, mert most alacsonyabbak az árak. A TÉSZ-ek (Termelői és Értékesítési Szervezetek) tagjai, az Operatív Programjuk figyelembe vételével, akár 70 százalékos kárenyhítést is elérhetnek.

A támogatásból a május 26.-június 30. közötti időszakra vonatkozó kárenyhítési igényeket fogják kielégíteni. A kártalanítást kiterjesztették az uborkán, a paradicsomon, és a salátán kívül a cukkinire és a paprikára is.

Az első gyermekáldozat

Egy kétéves gyerek halt meg Németországban a hasmenésjárvány következtében. A gyermek a legsúlyosabb tünetekkel, az úgynevezett hemolitikus urémiás szindrómával (HUS), azaz vérszegénységgel, valamint veseelégtelenséggel küzdött, és az orvosok nem tudtak segíteni rajta.

Ezzel a németországi járvány halálos áldozatainak a száma 36-ra emelkedett. A korábbi legfiatalabb áldozat 20 éves volt.

A hatóságok egyelőre nem tudják, hogy a kétéves gyermek miként fertőződhetett meg. Édesapja és tízéves testvére szintén elkapta a fertőzést, az ő állapotuk azonban javult. Egyes szakértők szerint a történtek megerősíthetik azt a teóriát, hogy a fertőzés emberről emberre is terjed.

A járvány frontján kedvező hír, hogy immár a negyedik egymást követő napon a korábbiaknál jóval kevesebb új megbetegedés történt. Mindez kereken négy héttel a hasmenésjárvány kitörése után arra enged következtetni, hogy Németország túljutott a nehezén. A hatóságok szerint van ok a derűlátásra, de változatlanul elővigyázatosságra van szükség.

Az illetékesek ugyanakkor továbbra sem ajánlják növényi csírák fogyasztását. A dolgok jelenlegi állása szerint az egyetlen vélt bűnbak az alsó-szászországi Bienenbüttel biokertészeti üzeméből származó, a különböző vizsgálatok kimutatásai alapján a járványt okozó, mutáns baktériummal fertőzött csíra. Azt azonban változatlanul homály fedi, hogy a növényi csírát a baktérium miként támadta meg.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink