hirdetés
2024. szeptember. 12., csütörtök - Mária.
hirdetés

 

A magasság és a rák

A Rákkutatási Világalap jelentése szerint a magasabb embereknél nagyobb az esélye bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának, írja az Origo.

A magasság és rák közötti összefüggéssel kapcsolatban az Egyesült Királyságban végzett Million Women Study megállapította, hogy az általuk vizsgált 17 rákos megbetegedés közül 15 esetében minél magasabb valaki, annál valószínűbb, hogy megbetegszik. A vizsgálat megállapította, hogy összességében minden tíz centiméteres magasságnövekedés körülbelül 16%-kal növelte a rákos megbetegedés kockázatát. Hasonló növekedést találtak a férfiaknál is, olvasható a Science Alert cikkében a lap szerint.

Mint írják: a magasság és a rák kockázata közötti kapcsolat etnikai és jövedelmi szintek között, valamint a magasságot előrejelző géneket vizsgáló tanulmányokban is megfigyelhető. Ezek az eredmények arra utalnak, hogy a rák és a magasság közötti kapcsolatnak biológiai oka van. Bár nem teljesen világos, hogy miért, van néhány erős elmélet.

A tudósok úgy gondolják, hogy a rák a gének károsodásának felhalmozódása révén alakul ki, amely a sejtben akkor keletkezhet, amikor az osztódik, hogy új sejteket hozzon létre. Minél többször osztódik egy sejt, annál valószínűbb, hogy genetikai károsodás keletkezik, és átkerül az új sejtekre. Minél több károsodás halmozódik fel, annál valószínűbb, hogy rák alakul ki.  Akinek több sejt van a szervezetében, annak több sejtosztódása lesz, és így potenciálisan nagyobb az esélye annak, hogy valamelyikben rák alakul ki.

Egy elmélet szerint van egy közös tényező, amely az embereket magasabbá teszi, és egyben növeli a rák kockázatát. Az egyik lehetőség az inzulinszerű növekedési faktor 1 (IGF-1) nevű hormon, ami segíti a gyermekek növekedését, majd felnőttkorban továbbra is fontos szerepet játszik a sejtnövekedés és a sejtosztódás irányításában.

A teljes információ

(forrás: Origo)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink