hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Legfelsőbb Bíróság: Diagon-ügyben helyreigazítás a Magyar Nemzetben

A Legfelsőbb Bíróság szerdai ítéletében további helyreigazításra kötelezte a Magyar Nemzetet a Diagon-ügyben. Ennek az újság eleget tesz, de elképesztőnek tartják, hogy őket marasztalják el, amikor egy jogszabályi hiányosság miatt a Diagon Kft. vírustesztjeinek összetétele továbbra sem igazolt.

A bírósági döntés kapcsán kiadott közleményében a Diagon Kft. emlékeztet: a tavaly április 14-én írott cikk miatt a Fővárosi Ítélőtábla már helyreigazításra kötelezte a szerkesztőséget azon a címen, hogy valótlanul állították: a cég H1N1 vírustesztjéről egy állami laboratórium megállapította, hogy alkalmatlan.

Hozzátették: a Legfelsőbb Bíróság szerdai ítéletével most annak közlésére kötelezték a Magyar Nemzetet: "valótlanul állította, miszerint a termék ellen annak orvosi alkalmatlanságát vizsgáló hatósági eljárást indítottak volna". Ezen túlmenően a cikk a valóságot hamis színben feltüntetve állította, hogy a H1N1 teszt hitelesítetlen termék, ugyanis az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal (EEKH) engedélyezési és nyilvántartási rendjében a hitelesítési kötelezettség fogalma nem szerepel - írta a Diagon Kft.

D. Horváth Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese erre reagálva azt mondta, amint megkapják a megszövegezett bírósági ítéletet, eleget tesznek helyreigazítási kötelezettségüknek. Ugyanakkor úgy fogalmazott: "elképesztően súlyos közéleti probléma, hogy engem kaszálnak el ebben az ügyben". Mint mondta, elfogadhatatlannak tartják, hogy olyan termék legyen forgalomban, amelynek összetétele nincs igazolva.

Kifejtette: annak idején a Parlamentben két miniszter beszélgetése alapján valóban ő hívta fel az EEKH figyelmét arra, hogy a H1N1 vírus tesztjeinek összetétele nincs igazolva. A hatósági vizsgálat során kiderült, hogy a cég valóban nem nyújtott be ilyen jellegű dokumentációt. Miután a hivatali felszólítás ellenére sem tették ezt meg, az EEKH felfüggesztette a vírustesztek forgalmazását. Emiatt a cég pert indított, amelyet meg is nyert, mivel az EEKH-nak nem volt joga a vírustesztek forgalmazásának felfüggesztéséhez.

Az újság főszerkesztő-helyettese emlékeztetett továbbá az EEKH májusi közleményére is, amelyben azt írták: "nem felel meg a valóságnak, hogy a vírusteszt kifogástalan és annak alkalmasságát senki nem kérdőjelezte meg". Rámutattak továbbá arra: "a Diagon Kft. által állítottakkal ellentétben az eljárás nem a Magyar Nemzet újságírójának beadványára, hanem az annak alapján elvégzett vizsgálat eredménye miatt hivatalból indult".

D. Horváth Gábor szerint ha egybevetik a Legfelsőbb Bíróság döntését, illetve az EEKH ezen közleményét, az arra utal, hogy a Magyar Nemzet az elmúlt bő egy évben "igazat hazudott".

A főszerkesztő-helyettes szerint az egészségügyi kormányzatnak kötelessége pótolnia a jogszabályi hiányosságot a leendő betegek érdekében. "Az emberek élete nem játék, ezt semmilyen gyártói érdek nem írhatja felül" - mondta D. Horváth Gábor.

(forrás: MTI)

Könyveink