hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

A kövérség növeli a nyelőcsőrák halálozását

A Journal of Clinical Oncology december 1-jei számában megjelent egyik közlemény eredményei szerint azokban a túlsúlyos személyekben, akikben nyelőcsőrák miatt műtétet végeztek, kétszer akkora a kiújulás vagy a rák miatti, 5 éven belüli halálozás valószínűsége, mint a normál testsúlyúakban.

A vizsgálatot a rochesteri Mayo Klinika (Minn.) kutatói végezték dr. Harry Yoon onkológus vezetésével, s úgy vélik, hogy az eredmények megváltoztathatják azt, ahogyan egyes orvosok túlsúlyos betegeik nyelőcsőrákját kezelik.

Összesen 778 olyan személy sorsát követték, akiken nyelőcsőrák miatt műtétet végeztek, és azt mutatták ki, hogy a túlsúlyos személyek (akiknek testtömegindexe legalább 30 volt) ötéves túlélése 18 százalék volt, míg a soványabbaké 36 százalék.

koverseg„Ennek a ráknak – amely nagyon sokszor halálos és egyre gyakoribb – ismert rizikófaktora a kövérség, de a mostani vizsgálat előtt nem tudtuk, hogy milyen nagy hatása van a túlsúlynak a kimenetelre” – mondta dr. Yoon.

A szerzők hangsúlyozták, hogy eredményeik csak a nem dohányzó személyekre vonatkoznak. Dr. Yoon hozzátette: a kövérség általában véve növeli a rák kockázatát és a miatta bekövetkező halálozást, mivel a plusz súly miatt krónikus gyulladás alakul ki a szervezetben.

A kutatók azt is hozzátették, hogy adataik fényében az orvosoknak másképpen kell viszonyulniuk a túlsúlyos betegekhez. „Onkológusként nem szoktam felhívni betegeim figyelmét a túlsúlytól való megszabadulás fontosságára, mivel sokkal gyakrabban a fogyás miatt aggódnunk, és arra kell törekednünk, hogy fenntartsuk a megfelelő tápláltsági állapotot. Ez azonban megváltozhat. Bizonyos betegek esetében foglalkozni kell a kövérséggel, mert ennek megszüntetése javíthatja a páciens prognózisát” – mondta dr. Yoon.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline, Yahoo! News)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink