hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A kórházi ellátás veszélyeiről

A kórházi fertőzésekről, ezen belül főként a tüdőgyulladás veszélyéről készített riportot az index.hu.

Hiába teljesít erején felül a magyar egészségügy, a rossz körülmények és a forráshiány oda vezet, hogy tényleg többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben – írja a hírportál.

Se pénz, se személyzet, se akarat nincs arra, hogy a kórházi halálozások pontos okát feltárják – fogalmaz az index.hu munkatársa, majd így folytatja: Ezért kevés és pontatlan adat van arról, hogy a magyar egészségügyben hányan halnak meg kórházi fertőzésekben. Sok megbetegedést nem kell se az ÁNTSZ, se az Országos Epidemiológiai Központ felé jelentenie az egészségügyi intézményeknek. Az egyik vezető halálok hazánkban a tüdőgyulladás, arról sincs pontos kimutatás, hogy hányan fertőződnek az ellátás alatt.

A statisztikákat nézve a magyar egészségügynek az összeomlás közelében kellene lennie, írja az Index, majd felsorolja az okokat:

  • A szektor alulfinanszírozott. A kórházak tavaly október végén 46,7 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak.
  • De nem elég, hogy keveset költünk az ellátórendszerre, a forrásokat is rosszul osztjuk el.
  • Az egészségügyi személyzet erején felül teljesít.
  • 100 000 kórházi halálozásra 165-170 támadható (vagyis elkerülhető) eset jut.
  • Rosszak az egészségügyi intézmények higiéniás körülményei.
  • Mindennapos, hogy emberek nem amiatt a betegség miatt halnak meg, amivel kórházba kerültek.
  • Teljesen rossz a statisztikai adatgyűjtés és a kórházi fertőzéseket bejelentő hiába korszerű, ha kevés valódi adattal dolgozik.

 Az 1001 orvos hálapénz nélkül néven működő csoport februárban tette közzé legújabb állásfoglalását a kórházi fertőzésekkel kapcsolatos elkeserítő helyzetről. A nyílt levél szerint Magyarországon egy év alatt többen vesztik életüket kórházi fertőzésekben, mint közlekedési balesetben, de az erről szóló jelentések nem elérhetők.

A riport folytatódik az index.hu-n.

(forrás: Index.hu)
hirdetés

Könyveink