hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A kórházak tartozása a kormány tartozása

A zsarolás minősített formáját alkalmazza a kormány a kórházi beszállítókkal szemben, pedig ha valamikor szükség van anyagokra, eszközökre, akkor most igen, hangzott el a Klubrádióban.

A kórházak mintegy 80 milliárd forinttal tartoznak a beszállítóknak. Ez természetesen a kormány tartozása, amely folyamatosan alulfinanszírozza az intézményeket. A hónapok óta tartó elszámolási vita megoldása a kormány szerint az, hogy a tavalyi rekordösszegű tartozásból csak a tőkekövetelés 80 százalékát akarják kifizetni. Az ajánlatot a beszállítók nem fogadják el. A kintlévőség a kisebb gyártókat tönkre teszi, de már a nagyobbaknak is gondot okoz. László Imre, a DK egészségpolitikusa, Újbuda polgármestere szerint ez a zsarolás minősített esete. A beszállítóknál ugyanis semmilyen szervezet semmilyen vizsgálata nem állapított meg túlárazást, vagy extraprofitot, mégis elvennének tőlük 20 százalékot.

Tekintettel a koronavírus járvány okozta vészhelyzetre az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete arra kéri a tagjait, hogy tegyenek eleget a vírus miatt megnövekvő eszközigénynek. Csakhogy a folyamatos tartozások miatt a cégek egy része már így is hitelből tartja fenn magát, vagy már a csőd szélén áll, tehát ha akarna sem tudna teljesíteni. László Imre szerint nem túlzás azt mondani, hogy ha a beszállítók ebben a kritikus időszakban nem hajlandók, vagy nem tudnak anyagot szállítani, akkor leáll az ellátás. Tartalék ugyanis egyszerűen nincs, hangzott el a Klubrádióban.

(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink