hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.

A kórház tervez, az EU fizet, az olvasó elképed

A pályázati anyagok és maguk a projektek előkészítettsége is jó pár kérdést vet fel – írja a Napi Gazdaság a minap bejelentett 60 milliárdos kórházfejlesztési csomagot vizsgálva.

Olyan alapvető számítások hiányoznak csaknem mindenhol – írja a lap  –, mint a projekt létjogosultságát, indokoltságát alátámasztó kalkulációk,  megvalósíthatósági, megtérülési számítások. Van, ahol nincsenek összhangban a tervezett kapacitások a kapacitás befogadási kérelmekkel, illetve nyilatkozatokkal. Gyakori, hogy a kockázatelemzések is hiányosak.

Jellemző hiányosság, hogy maguk az EU-s pénzzel elérni áhított fejlesztések - infrastruktúra, helyiségek, funkciók, eszközök - sem felelnek meg az érvényben lévő szabványoknak, szakmai minimumfeltételeknek.  A bevont tervezők szakértelmét kérdőjelezi meg, hogy a tervezett helyiségek, műtők, öltözők, egyebek  egy része méreténél, vagy elhelyezésénél, kialakításánál fogva funkcionálisan alkalmatlan az adott feladatra, túl-, vagy alulméretezett.

Szakrendelőket terveznek anélkül – hoz példákat a lap –, hogy biztosítható lenne bennük az orvos-beteg négyszemközti beszélgetése, vérvételi helyiséget, dönthető vérvételi szék, vagy ágy elhelyezési lehetősége nélkül, de szülőszobát is, vajúdó nélkül! A tervezők maguktól úgy látszik nem tudják, hogy jó, ha az a helyiség, ahol a szülő nő a beöntést kapja, nem azonos azzal, ahol a beteget fektetik, arról nem is beszélve, hogy a vetkőző és a beöntő helyiség között közvetlen kapcsolat szükséges, s az is csak külön felszólításra megy, hogy a fül-orr-gégészeti rendelő ne a bőr és nemibeteg-váró felé nyíljon. Arra is figyelmeztetni kell a tervkészítőket, hogy a sugárbiztonsági tervben szereplő értékeket be kell tartani, vagyis a radiológiai helyiség falait nem elég 10 centisre tervezniolvasható a napi.hu-n.

(forrás: Napi Gazdaság)
hirdetés

Könyveink