hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A kombinált hormonális fogamzásgátlás előnyei

Minden orvosi beavatkozásnak, köztük a megelőző eljárásoknak is vannak előnyei és hátrányai. Nem ritka, hogy az egyébként csak elvétve előforduló veszélyek azért tűnnek gyakorinak, mert ritkaságuk okán azonnal az újságok címoldalára kerülnek.

A kombinált orális fogamzásgátlók, a transzdermális fogamzásgátló tapaszok és a hüvelyi gyűrű alkalmazását ritkán kísérik súlyos mellékhatások, e módszerek mégis újra és újra nagy sajtóvisszhangot kapnak, amikor egy-egy ritka mellékhatás mégis bekövetkezik. Az ilyen hírek alaptalan félelmeket táplálnak, amelyek miatt néhány orvos nem szívesen ír fel fogamzásgátlót a hozzá fordulóknak, és a nők felhagynak a korábban még kedvelt módszerek alkalmazásával.

fogamzasgatlo

Ugyanakkor nagyon kevés szó esik arról, hogy milyen előnyökkel jár az orális fogamzásgátlók szedése, és a nők többsége ezért nem is tud ezekről. A jelenleg kapható kis dózisú orális fogamzásgátló készítmények nemcsak igen hatékony fogamzásgátlást biztosítanak, hanem számos más előnyük is van a terhesség megelőzésén túl.

A fogamzásgátló véd a petefészekráktól

Nemrégiben például 21 ország összesen 45 epidemiológiai vizsgálatának adatait elemezték, mely a petefészekrák kockázatának jelentős csökkenését jelezte az orális fogamzásgátlókat használók körében. A hosszabb idejű szedéshez jelentősebb kockázatcsökkenés társult (p<0,001), és a védőhatás az orális fogamzásgátló szedésének abbahagyása után 30 évvel is fennmaradt. Ez azért különösen fontos, mert a petefészekrák kockázata az életkortól függően változik. Becslések szerint az orális fogamzásgátlók világviszonylatban évente legalább 30 000 petefészekrák megelőzésében játszanak szerepet. Annak ismeretében, hogy 2002-ben 204 499 petefészekrák fordult elő világszerte, azt mondhatjuk, hogy a petefészekrákok nagyjából 15%-a előzhető meg orális fogamzásgátlók szedésével.

Ovuláció-gátló hatásán túl az orális fogamzásgátlók gyulladásgátló hatást fejtenek ki a méhre, és valószínűleg ezzel hozható kapcsolatba az endometriózis, a mióma és a méhtestrák kockázatának csökkenése, valamint a méh eredetű fájdalom és az erős vérzés mérséklődése.

Az orális fogamzásgátló készítmények fogamzásgátlástól független egyéb hatásai között említendő, hogy védelmet nyújtanak a kolorektális rák kialakulásával szemben, csökkentik a havi vérzéssel kapcsolatos, valamint a perimenopauzális tüneteket, enyhítik az aknét, csökkentik a méhen kívüli terhességek számát és a jóindulatú emlőelváltozások gyakoriságát, hozzájárulnak a csontsűrűség fenntartásához, és valószínűleg kivédik a kismedencei gyulladások egy részét is.

(forrás: Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés