hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A koleszterincsökkentők megóvhatnak a májráktól is

Egy új vizsgálat azt mutatta ki, hogy a népszerű koleszterincsökkentők, a sztatinok a májrák kockázatát is mérséklik a hepatitisz B vírussal (HBV) fertőzött személyekben. Mint ismert, a hepatitisz B egyike a májrák fő okainak.

Már korábban is igazolták, hogy a sztatinok csökkentik egyes rákok, például az emlőrák előfordulását, azonban ez az első olyan tanulmány, amely hepatitisz B esetében vizsgálta a sztatinok ilyetén hatását.

A kutatást dr. Pau-Chung Chen, az Országos Tajvani Egyetem munkatársa vezette, s az eredmények a Journal of Clinical Oncology január 23-i számában jelentek meg.

A populáció alapú kohorszvizsgálatban a Tajvani Országos Egészségbiztosítási Kutatási Adatbázist használták fel, amelynek alapján 33 413 HBV-vel fertőzött beteg alkotta a vizsgált kohorszot. Minden beteget 1997-től 2008-ig követtek, hogy azonosítani tudják azokat, akikben hepatocelluláris karcinóma (HCC) alakult ki. Rögzítették a sztatinok, illetve az egyéb lipidcsökkentők, az aszpirin és az angiotenzin konvertáló enzim gátlók alkalmazását a betegekben.

A HBV-vel fertőzött személyekben összesen 1021 HCC fordult elő a 328 946 személyév követési idő alatt; az incidencia 310,4 HCC/100 000 személyév volt.

A kutatók dózisfüggő kapcsolatot találtak a sztatinhasználat és a HCC kockázata között: azokban, akikben a kumulatív napi dózis 28 és 90 között, 91 és 365 között, illetve 365-nél nagyobb volt, a megfelelő kockázati arányok értéke azokhoz képest, akik nem szedtek sztatint, rendre 0,66, 0,41, illetve 0,34 volt.

A levont következtetés tehát az volt, hogy a sztatinok dózisfüggő módon csökkentik a májrák kialakulásának veszélyét hepatitisz B esetén.

Dr. Eugene Schiff, a Miami Egyetem hepatológus munkatársa, aki nem vett részt a vizsgálatban, izgalmasnak és megalapozottnak tartja az eredményt. Megemlítette ugyan, hogy probléma lehet, hogy a májbetegségekben a sztatinok viszonylag ellenjavalltak, de a lényegnek azt tartotta, hogy krónikus hepatitisz B esetén, ha egyébként is indokolt, biztonságos és javasolt a sztatinok szedése – idézi a Yahoo!.

Dr. David Bernstein, a Long Island-i Zsidó Egészségügyi Központ hepatológus munkatársa már óvatosabban fogalmazott: „A májrák kialakulása előtt, bármi is okozza azt, szinte minden esetben cirrózis van jelen. Márpedig cirrózis esetén csak óvatosan használhatók a sztatinok.” Szerinte az eredmények igazolásához még további vizsgálatokra van szükség.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink