hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

A ketogén diéta visszafordíthatja a veseelégtelenséget

A cukorbaj egyik vezető szövődményét amerikai kutatóknak nyolc hét alatt sikerült visszafordítaniuk magas zsír- és alacsony szénhidráttartalmú étrenddel, állatkísérletben – írja a PLoS ONE. 

Az epilepsziás gyerekek kezelésében is alkalmazott diéta lényege, hogy kiéhezteti a szervezetet szénhidrátokból, cukorból, így veszi rá, hogy glükóz helyett inkább zsírt égessen, azt használja energiaforrásként.

Az étrend olyannyira megszorító, hogy szakember felügyelete mellett kell alkalmazni. A választható ételek között van például tejszínes tojásrántotta, szalonnás-vajas omlett vagy majonézbe forgatott saláta. A szakemberek feltételezése szerint a diéta azért lehet hatásos a diabéteszes embereknél, mert gátolja az élelem lebontása során keletkező glükóz káros hatását azoknál, akiknél hiány van az ehhez szükséges inzulinból.

A New York-i Mount Sinai Kórház kutatócsoportja két egércsoportot vizsgált, amelyeket génmódosítással 1-es, illetve 2-es típusú diabéteszre tettek érzékennyé. Az egyik csoportot hagyományos módon etették, míg a másikat ketogén diétán tartották. A kísérletben nyolc hét elteltével helyreállt a ketogén étrenden tartott egerek veseműködése - írják a tanulmány szerzői a PLoS ONE című nyílt tudományos portálon.


"Tanulmányunk az első, amely megmutatta, hogy kizárólag egy étrendi beavatkozás elegendő, hogy visszafordítsa a diabétesznek e súlyos szövődményét" - mondta Charles Mobbs kutatásvezető hozzátéve, hogy az embereknek vélhetően egy hónapos ciklus elegendő lenne a ketogén étrenden ahhoz, hogy elkerüljék a veseelégtelenséget.

 

MTI/AFP

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés