hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

A kannabisz hatása a serdülőkre

A kanadai tinédzserek a legnagyobb kannabisz-fogyasztók közé tartoznak a világon. Egy kanadai, a McGill Egyetemen végzett kutatás most azt mutatta ki, hogy a kannabisz súlyosabb kárt tesz a serdülők agyában, mint azt eddig gondolták.
Korábbi epidemiológiai vizsgálatok már kimutatták, hogy a tinédzserek egy részében a tartós kannabisz-fogyasztás viselkedésváltozást okoz: depresszióhoz és szorongáshoz vezethet. „Azt akartuk tudni, hogy mi történik a serdülők agyában a kannabisz hatására, és hogy érzékenyebbek-e a kannabiszra, mint a felnőttek. Ez a kutatás volt az első, amelyik azt vizsgálta, hogy milyen neurobiológiai folyamatok lehetnek felelősek a tinédzserekben tapasztalt viselkedésmódosulásért” – mndta dr. Gabriella Gobbi, pszichiáter, a kutatócsoport vezetője. Az eredményeket a Neurobiology of Disease-ben közölték, és az EurekAlert számolt be róluk.
 
A feltevés az volt, hogy a kannabisz a monoaminerg (szerotoninerg és noradrenalinerg) ingerületátvitelt módosítja az agyban. Ezek a neurotranszmitterek fontos szerepet játszanak a hangulat szabályozásában és a szorongásban. A hipotézis ellenőrzéséhez a kutatók fiatal és felnőtt egerekben egy kannabinoid hatású CB1 receptor agonistát (WIN55,212-2) alkalmaztak kis (0,2 mg/kg) és nagy (1 mg/kg) dózisban 20 napon át, és az alkalmazás után hosszú ideig – a fiatal egerek felnőtt koráig – mérték a szerotoninerg és a noradrenerg idegsejtek elektromos aktivitását, valamint viselkedéses tesztekkel vizsgálták depressziós és szorongásos viselkedésüket.
 
A felnőtt egerekben a szer alkalmazásának nem volt sem viselkedéses, sem elekrofiziológiai hatása. Ezzel szemben a fiatal egerekben a viselkedéses tesztek még felnőtt korukban is depressziós és szorongásos viselkedést mutattak ki. A szerotoninerg aktivitás mind a kis, mind a nagy dózis hatás hatására csökkent, a noradrenerg aktivitás a nagy adag hatására erősen fokozódott fiatalkori alkalmazás esetén. Ezek a változások azt jelzik, hogy a krónikusan alkalmazott kannabisz irreverzibilis hatást gyakorolt az agyra.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink