hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.

A jövőben is folytatná az egyeztetéseket a MOK

A Magyar Orvosi Kamara szerint a Takács-terv ügyeletre vonatkozó megvalósulása komoly ellátásbiztonsági nehézségekhez vezethet, írja az Index.

A háziorvosok 25 százaléka nyugdíjkorhatáron túl teljesít szolgálatot. Ha ügyeleti kötelezettséget is előírnak velük szemben, annak beláthatatlan ellátásbiztonsági következménye lehet – jelentette ki az Indexnek a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője nem sokkal azután, hogy a kormány benyújtotta az egészségügyi átalakításáról szóló törvényjavaslatot.

Soós Zoltán hangsúlyozta: a dokumentum megegyezik azzal a tervezettel, melyet a Belügyminisztériummal folytatott egyeztetések során megismertek, és amelyet számos kritikával illettek.

A változás értelmében a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet biztosítása vidéken az állami mentőszolgálat hatáskörébe tartozna, Takács Péter egészségügyi államtitkár a MOK-kal való egyeztetések egyikén azt mondta: „A koncepció az, hogy kevesebb számú ügyeleti pont lesz az országban.”

Arról, hogy pontosan hány ügyeleti központ szűnne meg, a kormány egyelőre hivatalos adatot nem közölt, Soós Zoltán jelzése szerint a tervezett ellátási pontokról az orvosi kamarának sincs információja.

Takács Péter az elmúlt hetekben azt ugyanakkor egyértelművé tette, hogy a háziorvosok havi két ügyeletre kötelezhetők lennének. Ez az egyik, amit a MOK erősen kifogásol.

Az elöregedett háziorvosi rendszernek a kötelező részvételt az ügyeleti ellátásban nem célszerű megjelölni, mert komoly veszélynek látjuk, hogy amennyiben a nyugdíj mellett tovább szolgáló háziorvosoknak ügyeleti kötelezettséget írnak elő, úgy sem azt, sem a nappali ellátást nem vállalják tovább – mondta a lapnak Soós Zoltán, hozzátéve, hogy ezért a jövőben egy olyan szakmai javaslattal szeretnék segíteni a folyamatok átalakítását, amely az új körzethatárokon belül teret biztosít a járási kollegiális praxisközösségeknek, az önkormányzati társulásoknak az ügyeleti ellátás megszervezésére, és ahol a háziorvosnak van egyfajta felelőssége, szervezési funkciója, de az ellátás semmiképp sincs kötelező feladatként megjelölve.

A legutóbbi Kormányinfón Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy a Belügyminisztérium nyitott-e még az egyeztetésekre úgy felelt: „ha van értelme, a kormány nyitott a további tárgyalásokra, de a mostani javaslatok is a kamarával lettek egyeztetve”.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink