hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A jojó-effektus a vérnyomásnál, a vércukor- és a koleszterinszintnél is káros

A PharmaOnline szerint nemcsak a testtömegbeli, de a vérnyomásban, illetve a vércukor- és koleszterinszintben megnyilvánuló fluktuációk is emelik a kardiovaszkuláris morbiditás és -mortalitás kockázatát egészséges egyéneknél.

A jojó-effektus az (eredménytelen) fogyókúrákból sokak számára ismert. A testtömegbeli ingadozás, azaz a fogyást követő súlygyarapodás azonban nem csak szándékos fogyókúrák eredményeként történhet meg.

Már az 1991-es Framingham-vizsgálat óta ismert: történjen bármi miatt is testtömegbeli fluktuáció, az a szív- és érrendszeri kórképek magasabb kockázatával kapcsolható össze. Nemrégiben egy dél-koreai vizsgálat arra mutatott rá, hogy a testtömegen túl a vérnyomásban, a vércukor-, illetve a koleszterinszintben bekövetkező változások is hasonló negatív következményekkel járnak, írta a lap.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

6,7 millió, a vizsgált időszakban legalább 3 általános egészség-vizsgálaton részt vett (2005 és 2012 között) dél-koreai személy adatainak az elemzését végezték el szöuli kutatók. A medián 5,5 éves megfigyelési időszakban 54 785 haláleset, 22 498 stroke és 21 452 szívinfarktus történt.

A testtömegindexben (BMI), a szisztolés vérnyomásban, a vércukorszintben és a koleszterinszintben bekövetkező ingadozások növelték a szívinfarktus és a stroke, illetve az elhalálozás kockázatát. Az asszociáció mind a négy vizsgált paraméter ingadozása esetén külön-külön is fennállt. A rizikó fokozott volt abban az esetben, ha több paraméter értékeiben is bekövetkezett fluktuáció.

Azok között, akiknél mind a négy vizsgált paraméternél ingadozásokat lehetett igazolni, 127 százalékkal megemelkedett elhalálozási kockázattal lehetett számolni (HR 2,27; 2,13-2,42 CI 95 százalék). Esetükben a szívinfarktus kockázata 43 százalékkal (HR 1,43; 1,25-1,64 CI 95 százalék), míg a stroke kockázata 41 százalékkal (HR 1,41; 1,25-1,60 CI 95 százalék) nőtt meg.

Megjegyzendő, hogy a vizsgálat a homeosztázist jellemző néhány kiválasztott paraméter változását/hullámzását vette figyelembe, azonban nem tett különbséget a között, hogy azoknak a spontán vagy a gyógyszeres terápia mellett bekövetkező ingadozásairól volt szó.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés