hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

 

Tudomány

A hosszú utazás megtöbbszörözi a vérrögképződés kockázatát

A hosszú utazás potenciálisan halált okozó vérrögök képződéséhez vezethet egyeseknél, a kockázat az utazás hosszával arányosan növekszik.

Az Annals of Internal Medicine legutóbbi számában közölt tanulmány szerint tizennégy korábbi vizsgálat elemzésével jutottak arra a kutatók, hogy az utazás mintegy háromszorosára növelte a mélyvénás trombózis esélyét, főként a lábak vénáiban képződtek vérrögök.

A mélyvénás trombózis igazi veszélye az, hogy a képződött rög elszabadulhat az érfalról, és az érrendszeren keresztül a vér elszállítja létfontosságú szervekig, így akár halálos tüdőembóliát okozhat. A hosszú távú utazásoknál a kockázatot növeli a szűkös hely, több órás ülés és a szervezet vízhiánya is.

A mostani tanulmány négyezer mélyvénás trombózisos esetet elemzett. Egyes vizsgálatoknál nem találták megfelelőnek a kutatók a kiválasztott összehasonlító csoportot, mert az olyan emberekből állt, akiknél eleve az átlagosnál nagyobb volt a vérrögképződés eshetősége. Olyan, az átlagos népességet leképező összehasonlító csoportot kell kiválasztani az ilyen tanulmányoknál, akik egészségesek, és kockázatuk a mélyvénás trombózisra nem nagyobb az átlagosnál – magyarázta Divay Chandra, a bostoni Harvard Egyetem orvosi karának kutatója.

Amikor a kutatók csak azokat a vizsgálatokat vették számba, ahol a referenciacsoportot megfelelően állították össze, az utazók kockázata a rögképződésre háromszoros volt a nem-utazókéhoz képest. A kockázat ráadásul növekedett az utazás időtartamával: minden plusz két órányi bármilyen típusú út 18 százalékkal növelte, a repülőút pedig még ennél is többel, kétóránként 26 százalékkal.

A szakemberek szerint azonban pánikra semmi ok, mert a kockázat abszolút értéke még így is nagyon alacsony. Chandra azt tanácsolja az utazóknak, készüljenek fel, ismerjék a tüneteket: a láb fájdalma, melegedése, pirosodása és dagadása. Érdemes gyakran felállni, kinyújtani a lábat, járkálni amennyit enged a tér, ezen kívül pedig sok vizet inni a dehidratálódás megelőzésére.

Az átlagosnál nagyobb a vérrögképződés kockázata a rákos betegeknél, azoknál, akik nemrégiben estek át műtéten, valamint a fogamzásgátlót alkalmazó nőknél. Nekik érdemes kikérniük orvosuk tanácsát, mielőtt útnak indulnak.

MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink