hirdetés
2024. május. 21., kedd - Konstantin.
hirdetés

 

A HIV-vírus elleni magyar vegyület

A HIV-vírusok sejtbe való bejutását gátló, eredeti magyar vegyületcsaládról tart előadást Nagy Károly professzor, a Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézetének igazgatója az I. Európai mikrobiológiai és immunológiai konferencián.

"A konferenciára az egész világról érkeznek tudósok. Az immunológia és a mikrobiológia jeles szakemberei vesznek részt, köztük olyan kiváló magyar származású tudósok, akik noha külföldön dolgoznak, tartják a kapcsolatot Magyarországgal és a hazai kutatókkal" - hangsúlyozta a professzor.

A tanácskozáson különös figyelmet kap a baktériumok antibiotikum-rezisztenciája, ami egyre súlyosabb gondot jelent a gyógyászatban, de szerepel a napirenden minden olyan újdonság is, amely elősegíti a klinikai gyakorlatot.

"Így kerül sor a mi előadásunkra is, ahol egy a HIV-vírus elleni hazai fejlesztésű, eredeti, szabadalmaztatott vegyület hatásáról számolunk be" - mondta.

A vegyületet a Debreceni Egyetem Biokémiai Intézetében fejlesztették ki, a hatását pedig az SE Orvosi Mikrobiológiai Intézetében vizsgálják. A kutatásokat OTKA (Országos Tudományos Alapprogramok) támogatásával végzik.

"Többféle kémiai anyagot fejlesztettek ki, ezek közül ez a mostani talán a legígéretesebb, egy új támadási pont alapján gátolja a vírus bejutását a sejtbe. Olyan nagy molekulasúlyú vegyületről van szó, amely önmagában nem képes bejutni a sejtbe. Tehát eleve garantált, hogy kizárólag a sejt felszínén fejti ki hatását, míg a HIV-vírus ellen jelenleg használatban lévő vegyületek döntő többsége a sejten belül hat, illetve már csak akkor, ha a vírus is bejutott. Ezért lennének ígéretesek az olyan gátlószerek és később a gyógyszerek, amelyek még azelőtt képesek megakadályozni a vírus hatását, hogy a kórokozó bejutna a sejtbe" - magyarázta Nagy Károly.

A vegyület másik előnye, hogy modifikálható, változtatható, oldalláncok építhetők rá, molekulák köthetők rá, ily módon a kutatók reményei szerint növelni lehet a hatékonyságát.

Az SE Orvosi Mikrobiológiai Intézetében folyó kutatások további érdekessége a modell, az "összeépített HIV-vírus", amellyel kísérleteznek.

"A vírusok magjára ráépítjük a köpenyét. Ezeket módosítani tudjuk, ráadásul az így felépített vírus, bár fertőző, nem képes szaporodni, vagyis sokkal kevésbé veszélyes, mint a betegektől izolált kórokozók. Természetesen a mi vegyületünk a betegektől izolált kórokozókkal szemben is hatásos, de biztonsági okok miatt ezekkel egyelőre nem akarunk a laboratóriumban foglalkozni" - magyarázta Nagy Károly professzor.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink