hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A héten már 25 helyszínen oltják az egészségügyi dolgozókat

Az elmúlt három nap alatt három budapesti és két vidéki helyszínen 2461 egészségügyi dolgozó kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. A héten újabb vakcinaszállítmány érkezik Magyarországra, így 25 helyen folytatódhat az oltás, mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezetője az operatív törzs nevében a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős testület keddi online sajtótájékoztatóján.

Galgóczi Ágnes kifejtette, az első, 9750 adagos szállítmány 4875 egészségügyi dolgozó oltására elegendő, mivel a vakcinából 21 nap különbséggel kettőt kell kapni.

A hétfő délután Magyarországra érkezett hatezer adag orosz ampulláról azt mondta, az egy tudományos együttműködési lehetőség, hogy a magyar hatóságok újabb védőoltásokat vizsgáljanak meg.

A Pfizer vakcinájáról terjedő álhírekkel kapcsolatban hangsúlyozta: nem tartalmazza sem a vírust, sem annak egy részét, csupán egy genetikai információt, amely a koronavírus tüskefehérjéjét kódolja, ami alapján a szervezet megtermeli azt és az ellenanyagot is.

 

Januárban is folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése annak érdekében, hogy az óvodákban és iskolákban mindenki egészségesen kezdje meg a munkát január 4-én - mondta a köznevelésért felelős államtitkár a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján. Maruzsa Zoltán hozzátette: január 2-án és 3-án reggel hét és este hét óra között a mentőszolgálat és a kormányhivatalok statikus mintavételi pontjain, 99 helyszínen biztosítanak lehetőséget az önkéntes tesztelésre.

A tesztelést kiterjesztik a szakképző intézményekre is. A zökkenőmentes lebonyolítás érdekében időpontot lehet foglalni az oktatási hivatal honlapján, az előregisztráció határidejét december 31. 20 óráig meghosszabbították. Kedd reggelig 7400-an regisztráltak a tesztelésre, mondta az államtitkár.

 

Hétfőn 208 ember ellen intézkedtek a rendőrök maszkviselési kötelezettség elmulasztása miatt közterületen, kétszer tömegközlekedési eszközön vagy várakozóhelyen, 23-szor pedig egyéb zárt helyen, mondta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Gál Kristóf alezredes arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a védelmi intézkedésekről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatálybalépése óta 16 509-szer intézkedtek a maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt.

A szóvivő közölte, hogy hétfőn 382 esetben intézkedtek a kijárási tilalom megszegése miatt. A kijárási korlátozás november 4-én lépett hatályba, amelyet november 11-én a kijárási tilalom váltott fel; november 4-étől a rendőröknek 18 174 szabályszegő ellen kellett fellépniük.

Hétfőn a Magyarország területén való átutazás szabályainak megsértése miatt 148-szor intézkedtek a rendőrök. A beutazási korlátozásról szóló kormányrendelet szeptember 1-jei hatálybalépése óta 8941-szer intézkedtek e szabályok megsértői ellen.

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink