hirdetés
hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

A Hedgehog útvonal inhibítor pivotális fázis II vizsgálatának pozitív eredménye

A Roche bejelentette, hogy a Hedgehog útvonal inhibítor vizsgálati készítményének (vismodegib, RG3616/GDC-0449) pivotális fázis II klinikai vizsgálata pozitív eredményeket mutatott bazálsejtes karcinómában, amely a bőrrák egyik különösen súlyos formája.

A vismodegibet úgy fejlesztették ki, hogy a Smoothened nevű proteinre gyakorolt célzott hatással szelektíven gátolja a Hedgehog szignál útvonalt.

A Hedgehog szignál útvonal az élet korai szakaszában a növekedés és a fejlődés megfelelő szabályozásában játszik fontos szerepet, felnőttkorban aktivitása csökken.

A Hedgehog szignált reaktiváló útvonal-mutációk megtalálhatók a karcinómák számos típusában, így a Hedgehog útvonal rendellenes szignálja a bazálsejtes karcinómák (BCC) legtöbbjénél jelen van.

Az ERIVANCE BCC egy nemzetközi, egykaros, multicentrikus, nyílt, fázis II vizsgálat, amelybe 104, a BCC előrehaladott lokális és/vagy metasztatikus formáiban szenvedő beteget vontak be, köztük a sebészeti megoldásra alkalmatlan, illetve a lényeges deformitást eredményező sebészeti beavatkozást követelő eseteket.

A vizsgálatban résztvevők napi 150 mg vismodegibet kaptak a betegség progressziója alatt.

Az elsődleges végpont a teljes válaszarány (overall response rate, ORR) volt (a tumor zsugorodása) független vizsgálók által értékelve.

A másodlagos végpont a tanulmány vizsgálói által értékelt ORR, a válasz időtartama, a progressziómentes túlélés, a teljes túlélés és a biztonságossági profil volt.

Egy előzetes biztonságossági értékelő jelentés szerint a leggyakoribb mellékhatások izomspazmus, hajhullás, megváltozott ízérzés, súlycsökkenés, fáradtság, hányinger, hasmenés és étvágycsökkenés voltak. Előfordultak súlyos mellékhatások, fatális kimenetelt is beleértve. A halálesetek további kiértékelést igényelnek, de nem valószínű, hogy összefüggésben vannak a vismodegibbel.

„Az eredmények fontosak, mivel ennek a torzító és életet veszélyeztető előrehaladott karcinómaformának nincs elfogadott kezelési módja” – mondta dr. Hal Barron, orvosigazgató és termékfejlesztésért felelős vezető.

A bazálsejtes karcinóma Európában, az USA-ban és Ausztráliában a bőrrák leggyakoribb formája. A teljes éves előfordulási gyakoriság 2 millió körül van világszerte. A betegség általában gyógyíthatónak tekinthető, amíg az elváltozás a bőr kis területére koncentrálódik. Azonban a betegek kisebb részénél, kezeletlen vagy a kezelésre nem reagáló esetekben továbbfejlődésére lehet számítani a bőrben, a csontokban és egyéb szövetekben.

A betegek kis részében (kevesebb mint 1 százalék) a BCC áttéteteket ad a test távolabbi részeibe is, nehezen kezelhetővé, életet veszélyeztetővé válik.

A Roche további fázis II vizsgálatot indított 2010 októberében a BCC operábilis formáinak vismodegibbel történő kezelésének tanulmányozására.

Földvári Éva
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés