Táplálkozás
A halikra az omega-3-zsírsavak leggazdagabb természetes forrása
2009. december 12. 13:45
A spanyol Almeríai Egyetem kutatói 15 tengeri hal ikrájában vizsgálták a zsírsavakat, és valamennyiben nagy mennyiségű, az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos zsírsavat találtak.
A European Journal of Lipid Science and Technology-ban közzétett, és az EurekAlert által ismertetett eredmények szerint a vizsgált ikrák közül is kiemelkedően nagy mennyiségű omega-3-zsírsav található a bonito, a makréla, a tőkehal, a lazac és a tintahalak ikráiban. Az ikrákban talált teljes zsírsavmennyiség több mint 30 százaléka eikozapentaénsav (EPA) valamint dokozahexánsav (DHA) volt, azaz az omega-3-zsírsavak két fajtája.
A gyakorlat számára ez azt jelenti, hogy az ember omega-3-zsírsav szükséglete már minimális mennyiségű ilyen ikra fogyasztásával kielégíthető. Emellett készíthető ikraolaj is, amely jóval gazdagabb többszörösen telítetlen zsírsavakban, mint a forgalomban lévő lazac- és egyéb halolajok – mondta José Luis Guil Guerrero, a kutatás vezetője..
Ismert, hogy az EPA és a DHA hiánya számos elváltozással hozható kapcsolatba: kardiovaszkuláris betegséggel, magas vérnyomással, depresszióval, diabétesszel, az idegrendszer és a nemiszervek fejlődési zavarával és gyulladásos betegségekkel is, például a Crohn-betegséggel.
Dr. Weisz Júlia, medicalonline