hirdetés
hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Táplálkozás

A halikra az omega-3-zsírsavak leggazdagabb természetes forrása

A spanyol Almeríai Egyetem kutatói 15 tengeri hal ikrájában vizsgálták a zsírsavakat, és valamennyiben nagy mennyiségű, az emberi szervezet számára elengedhetetlenül fontos zsírsavat találtak.
A European Journal of Lipid Science and Technology-ban közzétett, és az EurekAlert által ismertetett eredmények szerint a vizsgált ikrák közül is kiemelkedően nagy mennyiségű omega-3-zsírsav található a bonito, a makréla, a tőkehal, a lazac és a tintahalak ikráiban. Az ikrákban talált teljes zsírsavmennyiség több mint 30 százaléka eikozapentaénsav (EPA) valamint dokozahexánsav (DHA) volt, azaz  az omega-3-zsírsavak két fajtája.
 
A gyakorlat számára ez azt jelenti, hogy az ember omega-3-zsírsav szükséglete már minimális mennyiségű ilyen ikra fogyasztásával kielégíthető. Emellett készíthető ikraolaj is, amely jóval gazdagabb többszörösen telítetlen zsírsavakban, mint a forgalomban lévő lazac- és egyéb halolajok – mondta José Luis Guil Guerrero, a kutatás vezetője..
 
Ismert, hogy az EPA és a DHA hiánya számos elváltozással hozható kapcsolatba: kardiovaszkuláris betegséggel, magas vérnyomással, depresszióval, diabétesszel, az idegrendszer és a nemiszervek fejlődési zavarával és gyulladásos betegségekkel is, például a Crohn-betegséggel.
 
Dr. Weisz Júlia, medicalonline
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés