hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségipar

A gyógyszervizsgálatok korai lezárása gyakran az eredmények eltúlzásához vezet

A klinikai próbák pozitív eredményeit gyakran eltúlozza, ha túl korán zárják le a vizsgálatokat – állítják egy, a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szaklapban kedden közzétett tanulmány szerzői.
A következtetést egy nemzetközi tanulmányra alapozták, melyet Victor Montori, a rochesteri (Minnesota) Mayo Klinika endrokinológusa és kutatócsoportja végzett. A csapat 91, korán lezárt klinikai vizsgálatot elemzett és vetett össze 424 olyan kipróbálással, amelyet teljesen befejeztek.
 
A korán lezárt vizsgálatokat azért hagyták abba, mert úgy tűnt, meggyőző bizonyítékot találtak, hogy a kísérleti kezelés lényegesen jobb, mint a már meglévő terápia. A kutatók szerint a placebót szedő tesztalanyok ezután szintén a vizsgált szert szedhették, így a termék hamarabb kikerülhetett a piacra.
 
Mint Montori elmondta, csaknem mindenki – az orvosok, kutatók, a támogatók, a gyógyszergyárak, a tudományos folyóiratok, sőt még az újságírók is – nyer egy korábban lezáruló vizsgálattal. A páciensek azonban olyan kezeléshez juthatnak ezáltal, amely nem biztos, hogy annyira hatékony, mint látszik. „Kutatásunk azt mutatja, hogy legtöbb esetben a klinikai próbák korai befejezése a terápiás hatások félrevezető becslését eredményezte” – tette hozzá. Amint hangsúlyozta, ezek a félrevezető becslések téves döntéseket eredményezhetnek, amikor a terápia kockázatait és előnyeit kell mérlegelni. Montori és szerzőtársai azt javasolják a kutatóknak, hogy álljanak ellen a klinikai kipróbálások korai befejezésére irányuló nyomásnak.
 
MTI
 

cimkék

hirdetés

Könyveink