hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

A gyermekkori ekcéma és a felnőttkori allergiás asztma közötti kapcsolat

Ha egy gyermek ekcémás volt, különösen ha emellett szénanáthás is, akkor kilencszeres a valószínűsége annak, hogy 40-es éveiben allergiás asztmában fog szenvedni – ezt mutatta ki egy új tanulmány, amelyet a Melbourne-i Egyetemen, a Murdoch Children’s Research Institute-ban, a Menzies Research Institute-ban és a Monash Egyetemen végeztek.

A Journal of Allergy and Clinical Immunology online kiadásában megjelent közlemény egy olyan kutatásról számol be, amelyet mintegy 1400 felnőtt résztvevőn végeztek, akiket öt évtizeddel ezelőtt bevontak a Tasmanian Longitudinal Health Study-ba (TAHS), amely a maga nemében a legnagyobb vizsgálat a világon.

A TAHS résztvevőiben 1968-ban, 7 éves korukban felmérték, hogy milyen típusú allergiájuk van és milyenek az életkörülményeik, és 2004-ig, 44 éves korukig követték őket.

Pamela Martin, doktorandusz, a mostani vizsgálat vezetője most megvizsgálta az 1968-as adatokat és a gyermekkori bőrpróbák eredményét, hogy megtudja, mely gyermekeknek volt ekcémájuk, illetve szénanáthájuk. Mint mondta, „A vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gyermekkori ekcéma, különösen ha szénanátha is kíséri, nagyon erős előrejelzője a felnőttkori allergiás asztmának. Azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a gyermekkori ekcéma és szénanátha megelőzése és erélyes kezelése megelőzheti az asztma későbbi kialakulását”. Elmondta azt is, hogy ez volt az első olyan vizsgálat, amelyben megkülönböztették az allergiás és a nem-allergiás asztmát abból a szempontból, hogy milyen gyakorisággal fordulnak elő gyermekkori ekcéma és szénanátha után, hogy követni tudják az allergiás betegségek egymásra következését, az „atópiás menetet”.

Ha sikerülne jó stratégiát kidolgozni az „atópiás menet” megállítására, ezzel életeket lehetne menteni, és jelentősen csökkenteni lehetni az asztmára fordított egészségügyi költségeket.

A kutatók becslése szerint az allergiás asztmát az esetek mintegy 30 százalékában gyermekkori ekcéma és szénanátha előzi meg.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink