Táplálkozás
A gyermekek érzéketlenebbek az édes ízre

Négyszáz, három és nyolc év közötti gyermek részvételével végeztek kísérletet, és ez kimutatta, hogy a gyerekek csak literenként 8,6 gramm cukortartalomtól éreztek édesnek egy élelmiszert – ez egy átlagos limonádé édességének felel meg.
Ezzel szemben a felnőttek már messze alacsonyabb cukorkoncentráció esetén is észlelték az édes ízt – derült ki a német TTZ Bremerhaven technológiai centrum vizsgálatából, amelyről a Der Standard című osztrák lap online változata számol be.
A gyerekek esetén az ízérzékenység az életkor előrehaladásával nőtt. Az ingerküszöb különösen a nyolcadik életév és a felnőttkor között csökken. Az okok azonban nem szervi eredetűek, hiszen ebben a korban már teljesen kialakultak az ízérzékelés szervei és azok idegi összeköttetései.
A kísérlet eredménye arra utal, hogy az ízfelismerés tanulási folyamata nyolcéves korban még nem záródik le. Ezt elsősorban annak tulajdonítják, hogy a gyerekeknek még hiányoznak az összehasonlítási alapjaik ahhoz, hogy egy új ízt besorolhassanak. Az új ismeretek alapján a kutatók olyan programokat kívánnak kifejleszteni, amelyek segítik a kiegyensúlyozott táplálkozást.
MTI