hirdetés
hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A GSK magyarországi forgalma 3 százalékkal nőtt az idén

A GSK Pharma 2010-ben mintegy 3 százalékos forgalombővülést ért el, ez megegyezik a magyarországi gyógyszerpiac növekedésével - mondta Leitner György, a gyógyszeripari vállalat ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten.

Az előző évben, 2009-ben 7 százalékos növekedéssel 27 milliárd forint árbevételre tett szert a cég a gyógyszerek forgalmazásából. A higiéniai termékekkel együtt a teljes belföldi árbevétele 29 milliárd forintot ért el, adózott eredménye pedig 1,53 milliárd forint volt. 
A vállalat növekedése az idén elmaradt a várakozásoktól, amiben szerepet játszott, hogy az új termékek befogadása a társadalombiztosítási támogatásba nem a kívánt ütemben zajlik, továbbá nem újult meg az idén lejárt kötelező védőoltási tender. 
Az ügyvezető igazgató közölte: jövőre a cég 5-6 új, innovatív termékkel szeretne megjelenni a magyar piacon, amennyiben ezek befogadása a tb-támogatásba megtörténne, az pozitív hatású lenne a vállalat bevételeire. 
Hozzátette, hogy a 2011-es költségvetési tervezetből az látszik, hogy a gyógyszerkassza nem nő jövőre. Ha azonban a kormány a generikus programot tovább erősíti, az akár 10 milliárd forint megtakarítást hozhat a kasszának, ami visszaforgatható az új termékek támogatására.
Leitner György a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Magyarországon a generikus gyógyszerek árszintje még mindig jóval meghaladja a nyugat-európai árszínvonalat. Véleménye szerint volna még lehetőség további spórolásra az OEP kasszájában. 
Az egészségügy és a gyógyszeripar szabályozása területén egyelőre nem érzékelhető előrelépés az új kormány részéről. Továbbra is nehézkes az új termékek befogadása, amelyet adminisztratív eszközök lassítanak, és további problémát jelent a kórházak eladósodottsága, összességében mintegy 80 milliárd forintot tesz ki az adósságállományuk az idei év végén. 
A gyógyszeripari szereplők régóta hiányolják az egységes ágazati politikát. Véleményük szerint a fiskális elvonások szemben állnak az iparág támogatásával, ez pedig nem ösztönöz arra, hogy a vállalatok itt valósítsák meg a kutatás-fejlesztési projektjeiket - fejtette ki a cégvezető. 
Ugyanakkor pozitív jelként értékelte, hogy az egészségügyi kormányzat részéről megvan a szándék a párbeszédre a piaci szereplőkkel, és a döntéshozatal átláthatóságának növelésére.
A GlaxoSmithKline gyógyszeripari csoport három üzletággal van jelen Magyarországon: a Biologicals üzletág keretében vakcinagyárat üzemeltet Gödöllőn, a másik két üzletág gyógyszereket, illetve higiéniai termékeket forgalmaz.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés