hirdetés
2024. május. 18., szombat - Erik, Alexandra.

Egészségipar

A GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cég olcsó gyógyszerekkel fogja ellátni a világ legszegényebbjeit

A világ második legnagyobb gyógyszergyártó cége teljesen megváltoztatja stratégiáját – mondta Andrew Witty, a GlaxoSmithKline új vezetője. A legszegényebb országokban olcsóbban fogja forgalmazni a cég által gyártott valamennyi gyógyszert, profitja egy részét a szegény országok kórházainak és rendelőinek fejlesztésére fogja fordítani, és – ez a legradikálisabb változás – megosztja másokkal is a jelenleg szabadalmakkal védett, potenciális gyógyszerekre vonatkozó információkat.

Az iparágra a legutóbbi évtizedben egyre nagyobb nyomás nehezedik a világméretű AIDS katasztrófa miatt. Többen élesen bírálták a gyógyszergyártó cégeket, mivel nem csökkentették az AIDS-gyógyszerek árát, miközben milliók haltak meg Afrikában és Ázsiában. Elítélték a szabadalmak védelmét is, és azt, hogy a generikus készítményeket gyártó, a gyógyszereket olcsóbban forgalmazó gyárakat fel akarták morzsolni az originális készítmények gyártói.
Witty szerint a gyógyszergyáraknak kötelességük hozzájárulni ahhoz, hogy a szegények is megfelelő kezelésben részesüljenek, és felhívást intézett a többi gyógyszergyárhoz is, hogy kövessék példájukat.
A GlaxoSmithKline a következőket vállalja:
- Az 50 legszegényebb országban gyógyszerei ára legfeljebb 25 százaléka lesz az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban felszámított árnak. A közepes jövedelmű országokban, például Indiában és Brazíliában is megfizethető áruk lesz a gyógyszereknek.
- Minden olyan kémiai anyagot és folyamatot, amelynek szellemi birtokosa, nyilvánossá tesz, hogy mások is kutathassák ezeket.
- Teljes profitja 20 százalékát a legszegényebb országok kórházainak, rendelőinek fejlesztésére és az egészségügyi személyzet képzésére fogja fordítani.
- Meghívja más vállalatok, civil és kormányzati szervek kutatóit, hogy csatlakozzanak a cég spanyolországi intézetében folyó, a trópusi betegségekkel foglalkozó kutatásokhoz.
Witty nem áltatja magát azzal, hogy lépésével sok barátot szerez majd a többi gyógyszergyár köreiben. Az elemzők jelentős lépéseknek tartják a bejelentett változtatásokat, azonban megjegyzik, hogy ennek folytán rosszul járhatnak a generikumok gyártói, amelyek jelenleg a legolcsóbban forgalmazzák a gyógyszereket a fejlődő országokban.

Forrás: guardian.co.uk

cimkék

hirdetés

Könyveink