Táplálkozás
A fiatal brokkoli hajtások megfékezik a gyomorfekélyt okozó baktériumot
.jpg)
A vizsgálat során 50 személy brokkolit kapott, a kontrollcsoport pedig lucerna hajtásokat evett. A brokkolit evők csoportjában mintegy 40 százalékkal csökkent a székletből kimutatható Helicobacter pylori marker, a HpSA szintje, míg a lucerna hajtásokat kapó személyekben nem változott a HpSA szint.
A brokkolievés abbahagyása után 8 héttel a HpSA visszatért eredeti szintjére. A kutatók ezt úgy értelmezték, hogy bár a brokkoli visszafogja a Helicobacter pylori szaporodását, kiirtani azonban nem tudja a baktériumot az emésztőrendszerből.
Korábban Jed Fahey, e vizsgálat vezetője irányította azt a kutatócsoportot is, amely magyarázatot adott a brokkoli hatására: kimutattak ugyanis a brokkoliban egy antibiotikus hatású anyagot, a szulforafánt, amely más hajtásokban, például a lucernában nincs jelen. Egerekben is vizsgálták a brokkoliból készült folyadék hatását, a vízzel összevetve, és azt találták, hogy a brokkolit kapó egerek gyomrában csökkent a Helicobacter pylori baktériumok száma. Ha azonban olyan egereknek adtak brokkolit, amelyekből hiányzott egy gén, amely a gyomornyálkahártyát védő enzimeket aktiválja, a brokkolinak nem volt hatása.
Jed Fahey szerint, mivel a brokkoli az emberekben enyhítette a gyomor fertőzését és a gyomornyálkahártya gyulladását, feltehetően csökkenti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulásának valószínűségét is. Nell Barnie, angol rákkutató azonban ezt valószínűtlennek tartja, mivel a Helicobacter pylori csak egy a gyomorrák kialakulásában szerepet játszó fontos tényezők közül, és arra is emlékeztetett, hogy 100, Helicobacter pylorival fertőzött személy közül csak háromban alakul ki gyomorrák.
Forrás: BBC News