hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A cukor csodát tesz a makacs fertőzésekben

Egy kanálnyi cukor nemcsak abban segít, hogy könnyebben lenyeljük a gyógyszert, hanem a hatását is fokozza – ezt mutatták ki egy új vizsgálatban, írja a Telegraph.

A kísérleti eredmény szerint ha cukorral vesszük be az antibiotikumokat, ez drámaian megnövelheti a gyógyszer hatását a makacs fertőzésekkel, például a tuberkulózissal szemben. A laboratóriumi vizsgálatok kimutatták, hogy a glükóz és a fruktóz stimulálja a baktériumokat és érzékennyé teszi őket a gyógyszerekkel szemben.

A krónikus és visszatérő fertőzések gyakran azért alakulnak ki, mert a baktériumok inaktív állapotba kerülnek. Ez lehetővé teszi az ilyen baktériumoknak, amelyeket „perzisztereknek” neveznek, hogy ne hasson rájuk az antibiotikus kezelés. Hetek vagy hónapok múlva azonban ismét aktivizálódnak, gyakran még erőteljesebbek és agresszívek, mint korábban voltak, és a beteg visszaesik.

A perziszterek esetében nem alakul ki genetikai mutáció következtében rezisztencia az antibiotikumokkal szemben, de éppen olyan súlyos problémát jelenthetnek, mint a klasszikus rezisztenciával rendelkező baktériumok. Emiatt a másfajta rezisztencia miatt hónapokig is tarthat a betegség, és a fertőzés ráterjedhet a vesére és más szervekre.

A kutatók James Collins professzor, a Bostoni Egyetem munkatársa vezetésével egy egyszerű fegyverrel, a cukorral próbálták életre kelteni hibernált állapotukból a baktériumokat. A módszert Escherichia colin próbálták ki, amely gyakran okoz húgyúti fertőzéseket, és sikerrel jártak: az in vitro kísérletben a perziszterek 99,9 százaléka két órán belül megsemmisült az antibiotikumok hatására, amelyek pedig cukor nélkül teljesen hatástalanok voltak.

A Nature-ben ismertetett vizsgálat során ez az eljárás éppen ilyen hatékony volt a perziszter Staphylococcus aureusszal szemben is, amely súlyos fertőzéseket okozhat. A következő célpont a tuberkulózist okozó baktérium lesz.

„Az volt a célunk, hogy fokozzuk a már létező antibiotikumok hatását, nem pedig az, hogy újakat fedezzünk fel, ami hosszú és költséges folyamat lenne” – mondta Kyle Allison, a tanulmány első szerzője, James Collins kollégája. Az eredmények megszámlálhatatlanul sok ember életét könnyíthetik meg, akik makacs fertőzésekkel küszködnek, és emellett jelentősen csökkenthetik az egészségügyi költségeket is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: The Telegraph)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink