hirdetés
hirdetés
2024. július. 22., hétfő - Magdolna.
hirdetés

Táplálkozás

A csokoládéfogyasztás a szívbetegeknek is hasznos

A szívrohamot túlélők körében a heti kétszer vagy többször csokoládét fogyasztók harmadakkora eséllyel halnak meg szívbetegségben, mint azok, akik egyáltalán nem élnek ezzel az édességgel.

A kisebb mennyiség kisebb védelmet jelent, de még az is több, mint a semmi – állapította meg az a tanulmány, amely szeptemberben jelenik meg a Journal of Internal Medicine című folyóiratban.

Korábbi tanulmányok szoros összefüggést találtak a kakaóalapú édességek és az alacsonyabb vérnyomás vagy a vérkeringés javulása között. Azt is kimutatták, hogy a csokoládé csökkenti a szívproblémával kapcsolatos halálozást az egészséges idősebb férfiaknál és a menopauzán túllévő nők körében.

A stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, Janszky Imre által vezetett új kutatás az első, amely kimutatta, hogy a csokoládéfogyasztás segít megvédeni a félelmetes haláltól azt, aki elszenvedett már szívrohamot.

„Nem általában az édességeknek, hanem specifikusan a csokoládénak van ilyen jótékony hatása” – mondta Kenneth Mukamal, a bostoni Beth Israel Deaconess Medical Center munkatársa, a tanulmány társszerzője. „Úgy látszik, a csokoládéban lévő antioxidánsok szolgálnak magyarázattal az életmentő tulajdonságokra” – fűzte hozzá.

Az antioxidánsok azok az összetevők, amelyek védenek az úgynevezett szabadgyökök ellen. Ezek a molekulák idővel felhalmozódnak a testben, és kárt okoznak a sejtekben, továbbá azt feltételezik róluk, hogy szerepet játszanak a szívbetegség, a rák kialakulásában, valamint az öregedés folyamatában.

A tanulmányhoz Janszky és munkatársai az 1990-es évek elején Stockholm megyében 1169, 45–70 év közötti nem-cukorbeteg férfit és nőt követtek nyomon, akik első szívrohamukkal akkoriban kerültek kórházba. A résztvevőket, mielőtt elhagyták a kórházat, kikérdezték a szívrohamot megelőző évekre vonatkozóan étkezési szokásaikról, többek között arról is, mennyi csokoládét fogyasztottak rendszeresen. Három hónappal a kórházból történt elbocsátásuk után orvosi vizsgálaton estek át, majd nyolc évvel később újra megvizsgálták őket. A végzetes szívrohamok előfordulása fordítottan arányos volt az elfogyasztott csokoládé mennyiségével.

A vizsgálati eredményeket befolyásoló egyéb tényezőket – alkoholfogyasztás, elhízás, dohányzás – is figyelembe vették. Úgy tűnik, hogy a csokoládé a jótékony hatású bioaktív összetevők gazdag forrása. Azonban a csokoládéfogyasztással kapcsolatos eredményeket klinikailag még tesztelni kell – figyelmeztetnek a kutatók.

„Mindezzel együtt óvatosan bánnék a csokoládéval, mert rengeteg túlsúlyos betegünk van” – mondta egy gyakorló háziorvos. „A csokoládé kis mennyiségű fogyasztására azokat biztatom, akik az egészséges édességek iránt érdeklődnek. Azoknál, akiknek nincs súlyproblémájuk, és képesek mérsékelt fogyasztására anélkül, hogy elhíznának, nem korlátozom a csokoládéevést” – egészítette ki.

MTI

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés