hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

A CPAP kezelés agyi hatásai alvási apnoéban

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegekben kisebb volt az agy szürkeállományának térfogata, azonban három hónapos CPAP kezelés hatására a térfogat jelentősen megnőtt – erről számoltak be a San Antonio-ban (Texas) tartott SLEEP 2010 éves találkozón.

Obstruktív alvási apnoéban (obstructive sleep apnea, OSA) a betegek baloldali hippokampuszában, a fali lebeny hátsó részén és a jobboldali homloklebeny felső területén (gyrus frontalis superior) gócos szürkeállomány-hiányokat mutattak ki a kutatók. Három hónapos folyamatos pozitív légúti nyomás kezelés (continuous positive airway pressure, CPAP) után a hippokampuszban és a homloklebenyben jelentős változást figyeltek meg: megnőtt a szürkeállomány térfogata. A térfogatnövekedés mértéke a további, egy évig tartó kezelés hatására nem változott.

„Az OSA betegekben a agyszerkezet változásaival párhuzamosan kognitív károsodások is megfigyelhetők” – mondta Vincenza Castronovo pszichológus, a vizsgálat vezetője. „Kimutattuk, hogy a neuropszichológiai eltérések szintén megszűntek a három hónapos CPAP kezelés hatására, és azt is, hogy ezek normalizálódása – elsősorban az exekutív funkcióké és a rövidtávú emlékezeté – párhuzamosan haladt a hippokampális és a homloklebenyi szürkeállomány térfogatnövekedésével.”

A vizsgálatban 17 olyan beteg vett részt, akiknek apnoé-hipopnoé indexük 30-nál nagyobb volt, azaz alvás alatt óránként átlagosan 30-nál több légzésszünet fordult elő náluk. A kontrollcsoportot 15 egészséges felnőtt alkotta. A vizsgált személyeken 3 Teslás készülékkel mágneses rezonanciás képalkotó vizsgálatot végeztek, és egy speciális, egyre gyakrabban alkalmazott feldolgozási eljárással, a „voxel alapú morfometriával” jellemezni tudták a regionális agyi térfogatokat és a szürkeállomány sűrűségét az agy egyes területein.

Castronovo elmondta, hogy eredményeik azt is jelzik, hogy bizonyos neuropszichológiai tesztekkel fel lehet becsülni a kezelés sikerességét, nem csupán az apnoé-csökkenést, hanem az agyi struktúrák helyreállásának fokát is.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Science Daily)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink