hirdetés
2024. szeptember. 12., csütörtök - Mária.
hirdetés

 

A Covid újabb szövődményét azonosították serdülőknél

Egy új tanulmány szerint a nagyfokú stresszhatás miatt egyes serdülők agya a szokásosnál gyorsabban öregedett a világjárvány alatt, írja a Portfolio.

A Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban megjelent kutatás kimutatta, hogy a lányok agya átlagosan 4,2 évvel, a fiúké pedig 1,4 évvel öregedett gyorsabban.

Ez az első olyan tanulmány amely a korábbi serdülők agyi öregedését vizsgáló kutatásokkal ellentétben nemekre is lebontja az eredményeket. A kutatók 130, 12-20 év közötti résztvevő agyát vizsgálták MRI-vel a járvány előtt és után, Washington államban.

A tudósok a több éves kutatás kezdetén - a Covid-járványról mit sem sejtve - csupán a serdülők agyának fejlődését szerették volna vizsgálni, ezért 2018-ban készítettek először felvételeket a résztvevők agyáról, ami után 2020-ban szerették volna újra megvizsgálni a tinédzsereket. Azonban, a közben berobbanó koronavírus-járvány miatt 3-4 évvel el kellett halasztaniuk a második mintavételt.

A kutatók a vizsgálatok során a lányok esetében sokkal jelentősebb agykéreg-vékonyodást figyeltek meg, mint a fiúk körében. A lányoknál 30 agyi régióban, míg a fiúknál csupán két régióban gyorsult fel az agykéreg elvékonyodása a világjárvány alatt, a számítások alapján normálisnak tartott tempóhoz képest. Ezzel a lányoknál a megállapított 68 agyi régió 48%-a, míg fiúknál mintegy 6%-a kezdett el gyorsabb tempóban öregedni, írja a Portfolio.

A kutatók szerint az eredmények a "stresszgyorsulási hipotézis" ("stress acceleration hypothesis", SAH) jelenségével magyarázhatók, amely szerint a magas stresszhatás felgyorsíthatja az agy érését.

(forrás: Portfolio)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink