hirdetés
hirdetés
2024. május. 03., péntek - Tímea, Irma.
hirdetés

A bolondos kistestvér

Az igazi Nobel-díjak odaítélésével egy időben a bolondos kistestvért, az IgNobel-díjakat (ignoble – alantas, nem nemesi származású) már október elején átadták Bostonban, a Harvard Egyetemen.
Az IgNobel díjazottai olyan eredményeket értek el, amelyeken először nevetünk, de később gondolkodóba esünk. A díjazással a szokatlanra irányítják a figyelmet, a képzelőerőt ismerik el, hogy felkeltsék az emberekben az érdeklődést a tudomány iránt. A díjra bárki jelölhető, a jelöléseket a marca@ chem2.harvard.edu címre várják. A győzteseket kiválasztó Board of Governors tagjai között van igazi Nobel-díjas, tudományos szakíró, sportoló, köztisztviselő. A döntéshozatal napján egy véletlenszerűen kiválasztott utcai járókelőt is felkérnek a részvételre.
Idén is 10 díjat ítéltek oda. A folyadékdinamikai IgNobelt egy magyar kutató, Gál József nyerte el, Victor Meyer-Rochow társaságában. (Korábban egyetlen magyar vonatkozású díjat ítéltek oda; Béke-díjat kapott Teller Ede 1991-ben a „béke szó jelentésének megváltoztatására irányuló erőfeszítéseiért”.) Gál József és kutatótársa pingvinek székletürítését fényképezte. A széklet röppályájából és konzisztenciájából arra következtettek, hogy a pingvinek 60 kilopascal nyomóerővel lökik ki magukból az ürüléket, ami az embernél mért legnagyobb nyomóerő négyszerese.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
DR. JÉKI LÁSZLÓ
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés