hirdetés
2022. augusztus. 11., csütörtök - Zsuzsanna, Tiborc.
hirdetés

 

A biomechanika új korszaka

Világszínvonalú technikai fejlesztések valósultak meg a Debreceni Egyetem Biomechanikai Laboratóriumában.

Nemzetközi híre van az egyetem biomechanikai kutatóműhelyének, és olyan eredményeket tud felmutatni, amire a jövőben is alapozhatunk. Ezért az épülő Egyetemi Ipari Park Innovációs Központjában több száz négyzetméteres helyet kap majd a labor – jelentette be Bács Zoltán kancellár a Kenézy Villában.

Csernátony Zoltán klinikaigazgató kezdeményezésére a Debreceni Egyetem Ortopédiai Klinikája és az egykori Ybl Miklós Műszaki Főiskola 1993-ban indította el a biomechanikai kutatásokat. - A labor a debreceni orvoskar zászlóshajója, büszkesége és egyértelműen unikális Magyarországon.  Meghatározó szerepe van a graduális és posztgraduális képzésben, illetve a negyedévszázad fejlesztései olyan modern technológiák befogadását tették lehetővé, amelyek az oktatás mellett a betegellátást is szolgálják – fogalmazott Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kutatóbázis 25 éves fennállását ünneplő találkozón.

A világ élvonalába tartoznak azok az eszközök, amelyekkel – több sikeres pályázatnak köszönhetően – az elmúlt időszakban gyarapodott a labor eszközparkja: egy korszerű mozgásanalizáló rendszerrel, több új 3D nyomtatóval és egy olyan 3D szkennerrel, amely egy álló embert néhány másodperc alatt képes tetőtől-talpig beszkennelni, és valós képet adni róla. A legnagyobb fejlesztés azonban az ország első orvosi célú, fémből dolgozó 3D nyomtatója, amit a napokban üzemeltek be. Az eszköz révén a Debreceni Egyetem immár high-tech Biomechanikai Laboratóriuma egyike annak a mindössze öt szolgáltatónak Európában, amely egyedi tervezésű, 3D nyomtatóval előállítható titán csontpótlásokat tud készíteni – mondta a hirek.unideb.hu-nak a labort alapító Csernátony Zoltán. Az Ortopédiai Klinika igazgatója szerint ez egy olyan új iránya a mozgásszervi sebészetnek, ami világviszonylatban is újdonságnak számít.

Az életminőséget olyan nagymértékben tudják majd javítani ezek a csonttal összeépülő protézisek, ami a 20-30 évvel ezelőtti lehetőségekhez képest forradalmi. Az implantátumokat többek közt fejlődési rendellenességek, balesetek utáni állapotok helyreállítására és nagymértékű csonthiány pótlására lehet majd használni – sorolta a professzor. Hozzátette: a debreceni biomechanikának kulcsszerepe van az innovatív szakterület megalapozásában. A labor, szolgáltató laboratóriumi rangja révén a külső sebészi és ipari célú megrendeléseknek, illetve anyagvizsgálati méréseknek köszönhetően önfenntartóvá válhat, közli az egyetem honlapja.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink