hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.

A betegbiztonságot teszik kockára

A betegbiztonságot is kockára teszi az az egyszer használatos műtéti textíliák beszerzésére kiírt közbeszerzés, amelyben a rabokat foglalkoztató ajánlattevőt már amúgy is kiemelten pontozzák, most pedig úgy módosították a feltételeit, hogy az egyetlen, fogvatartottakkal dolgoztató piaci szereplő biztosan nyerhessen, írja a Napi.hu.

Steril műtéti textíliák beszerzésére írt ki közbeszerzést a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára. Egy rendeletmódosítás következtében az egészségügyi intézmények, kórházak is bizonyos eszközöket a büntetés-végrehajtástól kötelesek beszerezni, a központi ellátó szerv pedig a BVOP. Más piaci szereplőtől csak akkor rendelhetnek a kórházak, ha az ajánlati ár több mint 20 százalékkal alacsonyabb.

Bizonyos termékek, egészségügyi papírtermékek, munkaruházat esetében már működő rendszerről beszélünk, mert ugyan a BV Holding, mint a BVOP felelős cége ezeket sem tudta az igényeknek megfelelő mennyiségben előállítani, de mivel a rendelet az ellátási kötelezettség keretében a saját gyártást nem is írja elő, közbeszerzés nélkül, piaci cégeket bíztak meg, hogy alvállalkozóként szállítsák a termékeket.

Az egyszer használatos nem szőtt, steril műtéti textíliák körére viszont a Bács-Kiskun Megyei Kórház számára kiírt közbeszerzés az első tender, amelynek már a kiírásánál látható volt, hogy a piaci cégek lényegében kiszorulnak a lehetőségből. A fogvatartottakat foglalkoztató ajánlattevő előnye ugyanis csaknem behozhatatlan, hiszen a kiírás 43 pontjának 28 pontjának értékelésénél a 100-ból 30 súlyszámmal értékelik a rabok munkáját. (A szabályozás versenykorlátozó mivoltát 2016-ban bejelentésre a versenyhivatal kétszer is vizsgálta, s mindkétszer rendben lévőnek találták arra hivatkozva, hogy más cégek számára is nyitva áll a lehetőség, hogy rabokat alkalmazzanak a kedvezőbb elbírálás érdekében.)

Ezt a 28 pontban szereplő termékcsoportot a BV Holding illetékes cége, az Adorján-Tex Kft. képes szállítani, a cég Sátoraljaújhelyen rendelkezik egy tiszta terű varrodával.

A teljes cikk

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Könyveink