hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

A bélhámsejtek metabolizmusa formálja a mikrobiomot

Feltárták a bélhámsejtek és a hasznos anaerob bélbaktériumok közötti együttműködés lépéseit, amivel kiszorítják az aerob enterális pathogéneket, és ennek során az étkezési rostok pontos szerepére is fény derült, írja a Science tanulmánya.

Normális viszonyok között a vastagbél lumenében nincs oxigén, és vajsavtermelő, obligát anaerob baktériumok élnek benne. Az antibiotikum-kezelés elpusztítja ezeket a szimbionta anaerob bélbaktériumokat, így megszűnik a vajsavtermelés.

Vajsav hiányában károsodik a bélhámsejtekben a jelátvitel és az oxidáció, nitrát és oxigén jut a vastagbél lumenébe, írják tanulmányukban – Microbiota-activated PPAR-γ-signaling inhibits dysbiotic Enterobacteriaceae expansion; ScienceMariana Byndloss és munkatársai. A University of California at Davis kutatói vizsgálata során bebizonyosodott, hogy az oxigén vastagbélben történő felszaporodásával párhuzamosan csökken a regulátoros T sejtek száma, és a beinduló gyulladás hatására tovább nő az oxigén szabadgyökök koncentrációja, ami a fakultatív aerob pathogének (pl. Escherichia coli, Salmonella enterica) elszaporodását eredményezi.

A Salmonella anyagcseréjét a nitrát felszaporodása is segíti, fejti ki a vizsgálatot elemző kísérő közleményében - Gut cell metabolism shapes the microbiomePatrice Cani.

A kutatásvezető Andreas Bäumler nyilatkozata szerint a bél egészségének fenntartásához az egyik legjobb megközelítés a csak alacsony oxigéntartalmú környezetben életképes, szimbionta bélbaktériumok táplálékául szolgáló élelmi rostok fogyasztása, mert a rostokból képződő rövid szénláncú zsírsavak arra késztetik a vastagbél hámsejtjeit, hogy maximalizálják oxigénfogyasztásukat, ezáltal limitálják az aerob pathogének számát.

Az új kutatásban Byndloss és munkatársai azt is feltárták, hogy a bélhámsejtek (és kevésbé az immunsejtek) peroxiszóma proliferátor receptor gamma (PPAR-c) receptorai felelősek a bélhámsejtek és a szimbionta baktériumok közötti kommunikációs kör fenntartásáért, ami hozzásegít a diszbiózishoz társuló pathogén állapotok, valamint a gazdaszervezet és a szimbionta baktériumok közötti komplex interakció megértéséhez, írja a vizsgálatot perspektívába helyező Cani.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink