hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Tudomány

A 21. század legnagyobb közegészségügyi problémája az ülő életmód

Egy hosszútávú vizsgálat eredményei szerint – amelyben több, mint 40 000 ember vesz részt az USA-ban – a gyenge fizikai fittség miatt férfiaknál és nőknél egyaránt 16%-kal több halálozás várható. Az arányt egy olyan becslés alapján számították, amely azt vette alapul, hogy mennyi halálozás lett volna elkerülhető, ha az illetők napi 30 percet sétáltak volna.

Az Aerobics Center Longitudinal Study – szintén egy hosszútávú vizsgálat, 80 000 ember részvételével, amely 1970-ben indult, és még ma is tart – arra az eredményre jutott, hogy a fizikailag legalább mérsékelten fitt férfiak 6 évvel hosszabb élettartamra számíthatnak, mint nem fitt társaik.

A fizikailag jó kondícióban lévő nők 55%-kal kisebb valószínűséggel haltak meg mellrákban – ugyancsak a fenti vizsgálat szerint – függetlenül az egyéb, esetleges kockázati tényezőktől (túlsúly, dohányzás, öröklött hajlam).

Az agy egészségének is jót tesz, a gondolkodási képesség és a memória hanyatlását késlelteti a fizikai aktivitás. A pszichológusoknak be kellene építeniük a terápiába, megértetve a pácienssel, mekkora kockázatot vállal, ha mozgásszegény életmódot folytat.

„Az utóbbi néhány évtizedben sikerült a technikai fejlesztéssel kiküszöbölni az emberek mindennapi életéből a fizikai aktivitás szükségét a fejlett ipari társadalmakban” – jelentette ki Steven Blair az EurekAlert-nek. „Sok mindenben változtatni kell a több mozgás elősegítése érdekében: a politikában, az oktatás körülményeiben, a munkakörülményekben, a társadalmi és a fizikai környezetben. Olyan közösségi színtereket kell teremteni, ahol a sétálás, gyaloglás kellemes. Remélem, hogy a pszichológusok megtalálják a módját, hogy a technikát is segítségül hívják a változtatáshoz: az internetet és a többit.”

Blair a testnevelés és az epidemiológia (a betegségek előfordulásának gyakoriságával foglalkozó tudomány) professzora a Dél-Karolinai Egyetemen. A világ egyik vezető szakértője a testmozgásnak az egészségi állapotra gyakorolt hatását illetően.

A kutatók azt mutatták ki, hogy az amerikai felnőttek 25–35%-a mozgásszegény életet él, ami azt jelenti, hogy ülő munkája van, nem vesz részt rendszeres mozgásprogramban, és általában a lakásban és a ház körül sem tevékenykedik fizikailag. „40–50 millió amerikairól van szó, ennyien vannak kitéve a mozgáshiány kockázatainak” – mondta Blair egy interjúban.

Független.hu

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink