hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

Ismét az AB-hez fordult az ombudsman a hallgatói szerződések miatt

"Nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan"

Mindkét fél számára gazdaságos és igazságos ajánlatot tett a kormány az orvosi felsőoktatást választóknak – jelentette ki az oktatásért felelős államtitkár a Semmelweis Egyetem ünnepélyes tanévnyitó rendezvényén Budapesten. Az ombudsman viszont újfent az Alkotmánybírósághoz fordult a hallgatói szerződések miatt.

A Semmelweis Egyetem 243. tanévének ünnepélyes megnyitóját vasárnap, a hagyományoknak megfelelően a Budapest Congress & World Trade Centerben tartották. A tanévnyitón részt vett dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, aki az egyetem honlapjának közlése szerint kiemelte: a Semmelweis Egyetem hallgatóinak majdnem negyede külföldi, és ez a tény az egyetem színvonalának kézzel fogható elismerése.

Csakhogy az oktatók évről-évre azt tapasztalhatják, hogy diákjaik egy részének több a zsebpénze, mint az ő havi illetményük.

Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár (MTI Fotó: Soós Lajos)Az államtitkár álláspontja szerint nem tartható, nem erkölcsös, gazdaságtalan és igazságtalan, hogy egy ország adófizetői ezer számra képezzenek ki olyan fiatalokat, akiknek a diplomáján még meg sem száradt a tinta és máris élnek a szabadságukkal, s külföldön kamatoztatják a megszerzett tudásukat. Hozzátette: akkor azonban az állam fedezi a tanulmányaik költségét, ha a végzés után itthon gyógyítják az embereket 10-12 éven át, illetve átvállalja a jövőben a közszolgálatban elhelyezkedő orvosok diákhitelét is.

Hoffmann szerint a kormány mindkét fél számára gazdaságos és igazságos ajánlatot tett az orvosi felsőoktatást választóknak. Ezzel szemben az ombudsman ismét kérte az Alkotmánybíróságtól (AB) annak vizsgálatát, hogy a hallgatói ösztöndíjszerződések törvényi szintű, de változatlan tartalmú szabályozása összeegyeztethető-e a foglalkozás szabad megválasztása és a felsőoktatásban való részvétel jogával.

Szabó Máté álláspontja szerint továbbra is aránytalan jogkorlátozással járnak a szerződés kötelező feltételei, így különösen a hosszú idejű és általános hazai munkavégzés előírása, közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala.

Az AB július elején minősítette alkotmányellenesnek, és semmisítette meg az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet. A testület szerint ugyanis a felsőoktatási törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kabinetnek arra, hogy ezt rendeletben határozza meg. Az Országgyűlés azonban néhány nappal később, július 12-én módosította a felsőoktatásról szóló jogszabályt, törvénybe foglalva ezzel a hallgatói szerződés szabályait. Az elfogadott törvénymódosításban a szabályozás a megsemmisített kormányrendelettel tartalmilag azonos volt, annyi változás azonban történt, hogy az állami ösztöndíjas vagy részösztöndíjas hallgatókkal kötendő szerződés nevét hallgatói ösztöndíjszerződésre módosították. Vagyis immár a felsőoktatási törvény rögzíti, hogy a végzett hallgató a diploma megszerzését követő húsz éven belül a támogatott tanulmányi idő kétszeresének megfelelő ideig köteles Magyarországon dolgozni, és ha ezt nem teljesíti, az állami támogatás összegét részben vagy egészben vissza kell fizetnie.

Szabó Máté újabb indítványban a korábbi tartalmi alkotmányossági aggályait fenntartotta, és ismételten arra hívta fel a figyelmet, hogy a hallgatói ösztöndíjszerződés jellegénél fogva nem hasonlítható össze egy hagyományos tanulmányi szerződéssel. Az ombudsman álláspontja szerint a hallgatói szerződésekre vonatkozó törvényi szintű szabályok aránytalanul korlátozzák a hallgatók több alapvető jogát. A szerződésben a hallgató egyoldalú és hosszú időre szóló kötelezettséget vállal magára, az állam ezzel szemben továbbra is pusztán csak "törekszik" arra, hogy megfelelő munkalehetőséget biztosítson, így adott esetben a hallgató a szakterületén kívül is köteles hazai foglalkoztatónál elhelyezkedni – véli az ombudsman.

Rekordszámú új hallgatóval indul a 243. tanév a Semmelweis Egyetemen

„Legyen kölcsönös tisztelet és együttműködés oktatók és hallgatók között! Az oktatás és nevelés mellett folyjon egyetemükön kiemelkedő tudományos kutatás! Hassa át tevékenységünket maximális felelősség és áldozatvállalás a ránk bízott életek iránt!Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, a tanévnyitón elmondott beszédében ezekkel a gondolatokkal indította útjukra az elsőéveseket. Mint hangsúlyozta, bízik abban, hogy mindannyian Magyarországon állják majd meg a helyüket.

Idén több mint 3400 új hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetem hat karán. Tavalyhoz képest csaknem félezerrel nőtt a gólyák száma, akik közül várhatóan több mint 720 külföldi. Az osztatlan képzésekre lényegesen több hallgatót vesz fel a Semmelweis Egyetem, mint az elmúlt tíz évben bármikor – közli az egyetem honlapja.

MedicalOnline
a szerző cikkei

hirdetés

Könyveink