2024. április. 19., péntek - Emma.

Akár szeptemberben lehet vakcina?

Szeptemberre a remények szerint már rendelkezésre állhat hatékony oltóanyag az új típusú koronavírussal szemben – hangzott el az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.

Két hónap telt el az első koronavírusos beteg hazai észlelése óta. Ma már tudjuk, hogy a gyerekek szinte tünetmentesen vészelik át a betegséget, míg az idősek jobban érintettek és sokszor atipikus tüneteket produkálhatnak. Tudjuk, hogy a vírus változik, de nem tudunk még eleget a terjedésről, mondta a többi közt Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház főorvosa, azt is közölve, egyre többet tudunk a betegség lehetséges kezeléséről is. Várjuk a szeptembert, addigra a remények szerint elérhető lesz egy-két hatékony oltóanyag is a betegség kezelésére.

A főorvos köszönte a védekezésben részt vevők felé irányuló mindenféle megnyilvánulást. Mint mondta: kedvence egy koronavírust ábrázoló marcipán torta, mellette egy gyerekrajz, azzal a felirattal: Köszönjük, hogy megmentitek a világot!

Hétfőtől Magyarországon új szakasz lép életbe az új típusú koronavírus-járvánnyal összefüggő védekezésben, emlékeztetett Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa. Mint már többször jeleztük, május 4-től Budapesten és Pest megyében maradnak a korábbi szabályok, az ott élők csak alapos indokkal hagyhatják el otthonaikat, a vidéki helyszíneken azonban pl. már temetés, házasságkötés is tartható (a lakodalom rendezvénynek számít, így az nem). Az üzletek, strandok, szabadtéri fürdők, múzeumok, állatkertek vidéken kinyithatnak. Az éttermek, kávézók, büfék, presszók kerthelyiségeiben, teraszain már lehetnek vendégek, de a vendéglátók helyiségeiben csak az ott dolgozók tartózkodhatnak. Az egyetemekről a rektorok hozhatnak döntést, a kollégiumok látogatása azonban továbbra is tilos. Maszkot mindenütt viselnie kell annak, aki vásárol vagy tömegközlekedést vesz igénybe.

A „sorozatfüggő nézőket” az operatív törzs rövid tájékoztatójának végén a szóvivő arról tájékoztatta, „Müller Cecília országos tisztifőorvos hétfőtől visszatér a képernyőkre”.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés