hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

A következő hetekben, hónapokban maradhat a veszélyhelyzet

"Mindenkinek ki kell lépnie a komfortzónájából!"

A kormány arra készül, hogy a következő hetekben, hónapokban szükség lehet a szerdán meghirdetett veszélyhelyzet intézkedéseire, mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Az államtitkár hangsúlyozta, a rendkívüli jogrend lehetővé teszi, hogy a kormány rendeleti formában – a lehető leggyorsabban további intézkedéseket hozzon, ha a helyzet úgy kívánja. Kitért arra is, Magyarország együttműködik az unió tagállamaival a helyzet kezelésében.

"Minden intézkedés, amit eddig bejelentettünk és amit meg fogunk tenni, az nem pusztán Magyarországon és önmagában áll meg, hanem abban a rendszerben, amelynek részei vagyunk" fogalmazott, hozzátéve: az intézkedések szoros párhuzamban vannak a környező országokéval is, erre jó példa a beutazási tilalom Olaszország közelsége miatt , amit Szlovénia és Ausztria is foganatosított. Kiemelte, az intézkedéseket nem a büntetés oldaláról szeretnék megközelíteni, hanem a józan ész és az együttműködés alapján hozták meg döntéseiket. Az azonban egészen biztosnak látszik, hogy minden magyar embernek ki kell lépnie az elkövetkező időszakban a saját komfortzónájából.

"Csak olyan intézkedésekkel lehet a vírus terjedését gátolni, lassítani, amelyek a hétköznapi életre is hatással lesznek. Ezek elkerülhetetlenek! Ez fegyelmet, belátást és bizalmat feltételez egyébként"  fogalmazott, hozzátéve, senkinek nem lehet az érdeke, hogy eltitkolja az egészségi állapotát vagy azt, hogy melyik külföldi országban járt. Nemcsak azért, mert ez bűncselekmény, hanem azért is, mert ezzel a saját családja és környezete egészségét is veszélyezteti.

*

A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi, az abban élők ellátásáról pedig a település polgármestere gondoskodik, közölték a koronavirus.gov.hu kormányzati oldalon csütörtökön. Az új koronavírus-fertőzés miatt meghozott rendkívüli kormányintézkedések részleteit ismertető írás szerint a hatóság nemcsak kórházi karanténra, hanem hatósági házi karanténra is kijelölhet potenciális fertőzötteket.

Közölték, azok a magyar állampolgárok is hatósági házi karanténba kerülnek, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból érkeznek az ország területére, akkor is, ha tünetmentesek. Ők a Magyarországra való belépés során, egészségügyi vizsgálaton esnek át, amely eltűrésére kötelesek. Akiknél a vizsgálat az új koronavírus-fertőzés gyanúját állapítja meg, azokat karanténban (például kórházi karanténban) helyezik el. Akiknél azonban nem merül fel a vizsgálat során fertőzés gyanúja, kötelesek 14 napra lakóhelyükön vagy tartózkodási helyükön hatósági házi karanténnak alávetni magukat. E személyeket a járványügyi hatóság nyilvántartásba veszi, a hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi.

Azt is írták, a házi karanténban tartózkodók ellátásáról való gondoskodás a települési önkormányzat polgármesterének feladata. Kitértek arra is, hogy "azok a magyar állampolgárok, akiknél az alapos orvosi vizsgálat során az új koronavírus-fertőzés gyanúja nem merül fel, de nem rendelkeznek Magyarországon lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, a hatóság előírásainak megfelelően elhagyják Magyarország területét vagy a kijelölt karanténban kerülnek elhelyezésre".

*

A magyar kórházak aktuálisan legfontosabb feladata a koronavírus terjedésének megelőzése, ezért az egészségügyi ágazaton belül szigorú intézkedések bevezetésére van szükség, közölte a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) csütörtökön. Közleményében a szervezet kiemeli, hogy az elkövetkezendő időszak az egészségügyben dolgozóktól a megszokottnál is nagyobb erőfeszítést igényel.

Az MKSZ minden segítséget és támogatást megad tagkórházai részére, hogy betegségmegelőzési és betegellátási feladataikat minél hatékonyabban el tudják látni. Emellett igyekszik lehetőséget teremteni az intézmények közötti együttműködés hatékonyságának növelésére a feladatok újraosztása során.

A szervezet egyúttal felhívja mindenki figyelmét a saját és szerettei egészsége védelmében a betegségmegelőzést támogató higiénés szabályokra, és arra, hogy tartsák be a kórházakban bevezetett látogatási tilalmat, illetve vegyék figyelembe az egészségügyi intézmények igénybevételére vonatkozó ajánlásokat.

(forrás: MTI, Magyar Kórházszövetség)

cimkék

hirdetés

Könyveink