hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

"Megfulladok a feudális egészségügyi rendszerben"

Megrohasztja a rendszert a hálapénz és ez az egészségügyi reform gátja – mondta a Reggeli Gyorsban a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének alelnöke, aki szerint az orvosbárók befolyásolják a politikát és gátolják a reformokat.

Hegedűs Zsolt szerint rendszerváltozásra van szükség az egészségügyi rendszerben. Most az állami egészségügyben nem olyan orvosokat keresnek, akik nem fogadnak el hálapénzt és nagy műtéti tapasztalattal rendelkeznek. Pedig sokan nem azért mennek ki Angliába dolgozni, mert ott többet keresnek, a kényelmes megélhetés mellett a fejlődési lehetőségek, az előmenetel és hogy nem kell másod-harmad állást vállalni.

Ha egy fiatal szakorvos pár év után önállóan dolgozhatna és nem az osztályvezető döntené el, hogy ki, mennyit operálhat, ez nincs leírva sehol, de kvóták vannak az operációkra. Ha valaki osztályvezető lesz, a jövője bebiztosítása érdekében szeretne sokat operálni, ezért valóban ők a legjobb szakemberek is – mondta Hegedűs Zsolt, aki szerint hazugság, hogy a hálapénz a kultúránk része és szükség van rá a rendszer fenntartásáért. A béremeléseket nem szabad abbahagyni, összparlamenti összefogással kell növelni az egészségügyi dolgozók fizetését olyan szintre, hogy már tiltani lehessen a hálapénzt. A külföldi bér harmadáért is hazajönnének az orvosok, ha demokratikus körülmények között, színvonalas műszerekkel dolgozhatnának.
Szerinte fontos lenne a minőségi mutatók mérése, hogy a betegek tudják, hogy melyik kórházban milyen műtéteket végeztek, milyen szövődményekkel és mennyire voltak elégedettek a betegek az ellátással. A szakmának mérnie kéne az orvosok teljesítményét is és szükség van a betegegek véleményének publikálására, ettől tisztulna a rendszer.

Nyugaton működik ilyen minősítési rendszer, de nálunk hatalmas nagy a lobbi erő, a feudális rendszer csúcsán levő kiskirályok, orvosbárók meg tudják akadályozni a változást, befolyásolni tudják az egészségpolitikát – tette hozzá Hegedűs Zsolt.
(forrás: Klubrádió)
hirdetés

Könyveink