hirdetés
hirdetés
2024. április. 30., kedd - Katalin, Kitti.
hirdetés

"IPF: Az ismeretlen betegségben ""szenvedő" betegek szakmai informálása" c. pályamű

Pályázó: Boehringer Ingelheim RCV Magyarországi Fióktelepe

Kategória: Az információs kiadványok / brosúra

Kategória győztes pályázat.

A legtöbb ember számára ismertek az olyan tüdőbetegségek, mint az asztma, a COPD, vagy a tüdőrák, azonban léteznek olyan tüdőt érintő kóros elváltozások, amelyek legalább ilyen figyelmet igényelnek.

 

Az idiopátiás tüdőfibrózis (IPF) egy ritka, de sajnos annál veszélyesebb tüdőbetegség. Világszerte megközelítőleg 5 millió, általában 50 évnél idősebb embert érint, akik közül nagyjából 1000-1300-an élnek hazánkban, azonban számuk egyre növekszik. A kór lefolyása során a tüdőszövet megvastagszik, megmerevedik, és végül hegesedni kezd, mely a légzésfunkció folyamatos és visszafordíthatatlan romlásához vezet. A megbetegedést számos tényező okozhatja, például mérgező anyagok, porok belégzése, vagy valamilyen immunbetegség, de jelentkezhet gyógyszer melléhatásaként is. A betegek felénél soha nem derül fény a kiváltó okra, ezt jelzi a betegség neve is, hiszen az idiopátiás azt jelenti, hogy a betegség oka ismeretlen, a fibrózis pedig a gyulladásos hegesedésre utal.

A betegség eredményeként egyre nehezebbé válik a szervek oxigénnel történő ellátása és nehézlégzés alakul ki, amely körülményesebbé teszi a betegek számára a mindennapi fizikai tevékenységek elvégzését. Emellett a szárazköhögés, a levegő után kapkodás, a folyamatos súlyvesztés, a fáradság, rossz közérzet, a fájó izmok és ízületek, valamint az ujjak végének kiszélesedése (ún. dobverő újj) mind utalhatnak erre a kórra. 

A tünetek megfigyelése mellett az orvosokat több diagnosztikai módszer segíti a betegség helyes beazonosításában, amelyek pontosabb képet nyújtanak a tüdő állapotáról. Ilyen vizsgálatok például a mellkasi röntgen, a CT, a vérvizsgálat, a különböző terheléses és tüdőfunkciós tesztek, a tüdőbiopszia.

 Az idiopátiás tüdőfibrózis romlása folyamatos és visszafordíthatatlan, amelyre a tudomány mai állása szerint még nincsen ellenszer, azonban a Boehringer Ingelheim 2015 nyarán vezetett be egy nintedanib (OFEV®) nevű készítményt, mely enyhíti a tüneteket és lassítja a légzésfunkció romlásának éves mértékét. Hogy a betegek a lehető legtöbbet profitáljanak a terápiából, elengedhetetlenül fontos a betegséggel és a gyógyszereléssel kapcsolatos informáltságuk mértékének növelése.

 

Erre készítettük nemcsak a betegeket, hanem a hozzátartozóikat is informáló 3 féle tájékoztatónkat, melyet csatoltan láthat.

További információért a tüdőfibrózisról kérjük, tekintse meg az alábbi videót:

http://rtl.hu/rtlklub/808/napi-doktor-tudofibrozis-a-halalos-betegseg

 

A pályázathoz tartozó prezentációt ide kattintva lehet letölteni!

A pályázathoz tartozó első betegtájékoztató itt tekinthető meg!

A pályázathoz tartozó második betegtájékoztató itt tekinthető meg!

A pályázathoz tartozó három betegtájékoztató itt tekinthető meg!

 

 

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés