hirdetés
2024. augusztus. 09., péntek - Emőd.
hirdetés

A deepfake-technológia gazdasági, társadalmi és technológiai veszélyeket hordoz

"Egyáltalán, valóságos vagyok-e?"

Mi a deepfake-technológia lényege? Milyen gazdasági, társadalmi vagy technológiai veszélyeket hordoz magában? Mit tehetünk felhasználóként egy olyan világban, ahol már a szemünknek sem hihetünk? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Lendvai Gergely Ferenc, az NMHH szakértője és Keleti Arthur jövőkutató és kiberbiztonsági szakértő az NMHH Podcast legfrissebb adásában.

A közleményben az NMHH-podcastot idézve azt írták: Egyáltalán, valóságos vagyok-e? – tette fel a kérdést Keleti Arthur, aki online csatlakozott a beszélgetéshez. A deepfake-technológia a mesterséges intelligencia segítségével képes valósághűen utánozni az emberek arcvonásait, hangját és mozdulatait, ezáltal szinte tökéletes másolatokat készítve. A deepfake videók egyre meggyőzőbbek, így egyre nehezebbé válik megkülönböztetni a valóságot a hamisítványoktól.

A tájékoztatás alapján nemcsak az okozhat komoly dilemmát, hogy eldöntsük az általunk látott tartalomról, hogy eredeti vagy számítógép által kreált felvétellel állunk szemben. További bonyodalmat jelenthetnek a szerteágazó felhasználási területek egyre gyakoribb és súlyosbodó precedensei, mint a dezinformálás vagy a generált pornográf tartalmak elterjedése. Mit vetít előre a deepfake-technológia térnyerése? Mit tehetünk azért, hogy felismerjük a világhálón futótűzként terjedő hamis felvételeket?

Az NMHH-podcast soron következő, hetedik adásában a szakértők alaposan körüljárják a deepfake-technológia komplexitását és annak társadalmi hatásait. Az epizód célja, hogy a hallgatók jobban megértsék a jelenkor egyik legnagyobb digitális kihívását.

Az NMHH-podcast első sorozatának utolsó három része a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság számára is kiemelt fontosságú területtel foglalkozik: az online bizalom témakörével. Az NMHH-podcast műsorvezetője Kántor Endre. A hetedik adás már elérhető a hatóság YouTube- és Spotify-csatornáján, valamint az Apple podcast felületén.

Gerd Altmann képe a Pixabay-en
Gerd Altmann képe a Pixabay-en

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!