hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

"Átoltottságban egyre nagyobb előnyünk lesz"

Magyarország előnye növekedni fog az európai uniós átoltottsággal szemben – mondta Kásler Miklós az Életközelben című videósorozat  legújabb részében.

Az emberi erőforrások minisztere a beszélgetés során kitért a beoltást megelőző és az azt követő előírásokra, a hazánkban egyre növekvő oltási hajlandóságra, valamint a tavaszi érettségik lebonyolítására is.

Magyarországon az átoltottság 3 százalék, az európai uniós átlag pedig 2,7 százalék. Tehát Magyarországon egy kicsit jobb a helyzet – mondta legújabb videójában Kásler Miklós. Hozzátette: ismerve a kormány rendkívüli aktivitását a vakcina beszerzésében, Magyarország előnye növekedni fog.

Az oltási rendszerrel kapcsolatban a tárcavezető emlékeztetett, hogy rendkívül alaposan meg van szervezve, az oltás ritmusa és száma kizárólag attól függ, hogy Magyarország hogyan tud hozzájutni a vakcinákhoz. Sajnálatos módon az európai szállítások időben és mennyiség tekintetében is bizonytalanok, ezért a kormány minden kontinensen tájékozódik a lehetőségek felől – tette hozzá. Kásler Miklós a hazánkban engedélyezett 5 védőoltással kapcsolatban elmondta: amire a magyar gyógyszerhatóság engedélyt adott, az minden értelemben megbízható. Az OGYÉI akkor adja ki az engedélyt, ha a vakcina hatásos, és a mellékhatásoknak, a szövődményeknek az aránya csekély. Az oltás előtti kivizsgálási protokollal kapcsolatban mindenkit megnyugtatott: a magyar orvosok kivétel nélkül, lelkiismeretesen járnak el, a megfelelő szakmai háttéranyag birtokában, ami az olthatóság megerősítését is tartalmazza.

Az oltás utáni megfigyeléssel  kapcsolatban elmondta, hogy a beoltott személy vizsgálata az oltást követően is folytatódik. Mikor az OGYÉI szakemberei megvizsgálták az orosz vakcinát, látták, hogy fél órát kellett az oltás helyszínén eltölteni, de a beoltott személy és az oltóorvos videókapcsolatban maradt – mutatott rá a tárcavezető.  Az oltási hajlandóság javulásáról a következőket mondta: amikor mindenhol megkezdődött az oltás, az emberek rájöttek, hogy nem kell tőle félni. Az emberek felismerik, hogy mennyi előnye lehet a vakcinának – szemben azzal, hogy valaki fertőzött lesz és végig kell mennie a betegség különböző fázisain.

A beszélgetés végén a tavaszi érettségivel kapcsolatban elmondta, hogy a járvány lefolyásának dinamikáját figyelve és a tapasztalatokra építve le lehet bonyolítani az érettségit úgy, ahogy a kormány bejelentette: tehát hagyományos módon, írásban és szóban is.

(forrás: Emberi Erőforrások Minisztériuma, MTI-OS)
hirdetés

Könyveink