hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

"Átgondolatlan tervek"

A nepszava.hu cikke azzal foglalkozik, hogy vajon hová vezetnek a jelenlegi átalakítási tervek, és mit is ismerünk ezekből egyáltalán. 

A bezárásra ítélt Péterfy kórház főigazgatója a sajtóból tudta meg a kormány pénteki döntését, de konkrét válaszokat másoktól sem kapott a Népszava munkatársa arra a kérdésre, mi történik az egyes intézményekkel és honnan lesz pénz a fejlesztésekre.

A lap idézi Sásdi Antalt, aki eképp nyilatkozott: „bizonyára véletlenül, velem semmilyen megbeszélést nem folytatottak”. László Imre a következőket mondta: dilettáns ötlet, hogy a 24 órás ellátást kínáló sürgősségi centrumok mellé nem nevezték meg pontosan azokat a szatelit-kórházakat, ahová a gyógyulásnak indult betegeket tovább lehet szállítani." Kökény Mihály szerint pedig az egész fővárosi fejlesztési csomag csak blöff.

Majdnem másfél éves vajúdás után torz kisegeret szültek a hegyek a főváros egészségügyi ellátásának átszervezésében – így értékelték a Népszavának nyilatkozó ellenzéki egészségpolitikusok a múlt pénteki kormányülésről kiszivárgott híreket. Ezek szerint a márciusi 200 milliárdos tervnél sokkal többet, öt év alatt 335 milliárd forintot szán a kormány a budapesti ellátás átalakítására, három új sürgősségi centrum kialakítására és a hozzájuk kapcsolódó építkezések megvalósítására. Sok gondja van a szakmának és az ellenzéknek is a tervekkel, de kimondva, kimondatlanul a legnagyobb baj a megszólalók szerint az, hogy az Orbán-kormány egészségügyet érintő ötleteiből oly kevés valósult meg a hatalom hat év alatt, hogy félő, ezt a mostani sebtében összerakott csomagot sem lehet komolyan venni – olvasható a nepszava.hu-n.

Januártól ugyan a tervek elkészítésével megbízott miniszteri biztos állítólag végigjárta munkatársaival az állami fenntartású kórházakat, hogy az így szerzett információkra alapozva készíthesse el a kormánynak szánt átalakítási javaslatokat, most mégis a legtöbb kritika azért fogalmazódik meg, mert az állítólag elfogadott terveket mégsem egyeztette sem Cserháti Péter, sem az egészségügyi államtitkárság más munkatársa az intézményekkel.

Ennek legékesebb példája, hogy a Péterfy Sándor utcai Kórház főigazgatója a Népszabadság által kiszivárogtatott előterjesztésből tudta meg, be akarják zárni az intézményt, ami egyáltalán nem mellékesen a főváros egyik legnagyobb kórháza a maga 877 aktív és 710 rehabilitációs, illetve krónikus ágyával. 

A cikk folytódik a nepszava.hu-n.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink