hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

"A rendszer velejéig romlott"

Marad a hálapénz, a protekció, a zavarosban halászás a 168 óra cikke szerint, amely a nemrégiben elítélt veszprémi nőgyógyász ügyét járja körbe.

Nem kell börtönbe mennie a veszprémi onkológus nőgyógyász-specialistának, aki a mára bizonyított vádak szerint reménytelen helyzetben lévő betegeknek csak akkor nyújtott ellátást, ha súlyos pénzeket tesznek a zsebébe. A felfüggesztett szabadságvesztést kimondó ítélet annak ellenére született, hogy a másodfokon eljáró Veszprémi Törvényszék is bizonyítva látta, pénzt kért betegeitől életmentő műtétekért, vizsgálatokért – olvasható a 168ora.hu-n.

Az öt évre felfüggesztett szabadságvesztésről szóló ítélet indoklása szerint a társadalom és a betegek érdeke az, hogy a főorvos szabadlábon maradva tovább folytathassa a gyógyító tevékenységet, mivel szakmai tudására nagy szükség van. Az onkológus nőgyógyász specialista Budapestről érkezett a veszprémi kórházba, ahol a legmagasabb szintű szakmai munkát nyújtotta a betegeinek, csakhogy a „hálát”nem várta, hanem feltételül szabta. Dr. Rácz Jenő, a kórház akkori, időközben nyugalmazott igazgatója folyamatosan kapta a jelzéseket, de kellett egy olyan bizonyíték, ami alapján felléphet. Ez egy hangfelvétel, majd az azt követő feljelentés volt, így tudott már ő is jelezni a hatóságoknak és felfüggeszteni az orvost.

„A most botrányt kavart ügy egészen extrém, de azzal azért mindenki tisztában van, hogy így, vagy úgy de a szürke zónában folyó pénzmozgás általános” – folytatja a kórházigazgató. Dr. Ungár László, onkológus-nőgyógyász szerint is messze túlmutat az ügy az emberi morálon: a rendszer az, ami velejéig romlott, ahol minden esetleges és rendezetlen.

Kincses Gyula egészségpolitikus szerint minden ilyen történet az egészségügy csődjének nyílt beismerése. A mai rendszerben nincs pontosan és világosan meghatározva, kinek, mikor mi jár, és milyen kockázat miatt és főleg: milyen garanciákkal. Az egészségügyi jogász, ügyvéd, Kovácsy Zsombor szerint a jelenleg fennálló rendszerben súlyosan sérülnek a betegjogok is. Annak idején, még az Egészségbiztosítási Felügyelet vezetőjeként kollégáival próbálta a meglévő jogszabályi keretek között kidolgozni azt, hogyan kell működni a magán- és az állami ellátásnak egymás mellett. Hogy egyazon szolgáltató esetében ne mosódhasson össze a kettő. Ne érhesse az a vád az államilag finanszírozott rendszerben az orvost, hogy üzleti érdekből küldi a beteget a fizetős ellátásba.

(forrás: 168 óra)
hirdetés

Könyveink